Gătește pentru doi

0
390

Ce e memorabil? Să gătești la abur un pește pe care l-ai p­escuit cu patru ore înainte, pe care să împrăștii ghimbir și praz tocat – un preparat-surpriză pe care l-aș face la o petrecere, ca o modalitate sigură de a atrage atenția femeilor de la masă. Dacă vrei să captezi privirile celor prezenți, gă­tește animale întregi. La cum va arăta platoul, e ca și cum ai spune: „Voi stăpâni natura ca să te hrănesc“.

Memorabilă este și rața infuzată în cimbru pe care, la un moment dat, am călit-o cu mere, pentru o iubită. Parcă îmi amintesc sunetul cărnii sfârâind și mirosul fructelor caramelizate ascuțindu-ne simțurile, de parcă aș fi spus: „Da, voi veni la baie și îți voi spăla părul după ce vom mânca“.

Memorabil este să mă trezesc la două după-amiaza cu o femeie alături, să-mi ard mâna cu tigaia, spunând: „La naiba cu ea“ și apoi să ne băgăm înapoi în pat.

Dar în seara asta stau în bucătărie, tocând varză. Pregătesc cina pentru logodnica mea: legume fierte cu anșoa topit în ulei de măsline, capere pentru acel gust ușor sărat, boabe de cereale pentru a absorbi sosul. Va fi OK, dar nu va fi memorabil. E bine, totuși, pentru că ăsta nu e genul de cină care s-o facă să-și scoată hainele de pe ea. Nu gătesc la ea, ci pentru ea.

Să faci mâncare pentru o femeie nu e doar o altă modalitate de a o agăța. Când nu mai trebuie să pui în practică armele seducției, gătitul te poate ajuta să clădiți o viață împreună. Ca atunci când înveți să pregătești un ou așa cum îi place ei. Să prepari fasolea într-un mod delicios, pentru că familia ei continuă să vă încarce cu tone de sacoșe pline cu fasole de câte ori mergeți la ei în vizită. Să spui, fără să rostești un cuvânt, în fiecare zi: „Mi-am băgat mâinile în mâncarea asta ca să ne putem hrăni. Ca să ne îndestulăm. Ca să continuăm să trăim. Împreună“.

— Francis Lam a câștigat premii pentru articole culinare și e jurat în cadrul emisiunii Top Chef Masters.

1
2
3
4
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here