Gătește încet și bun

26 februarie 2008

Vasul de faianță este instrumentul cu ajutorul căruia și cel mai leneș bărbat poate găti mîncăruri delicioase cu efort minim

Previous1 din 3Next
Poți folosi tastele ← →

Vasul de faianță este instrumentul cu ajutorul căruia și cel mai leneș bărbat poate găti mîncăruri delicioase cu efort minim

Dacă te-ai întrebat vreodată care e tehnica de gătit ce oferă cel mai bogat gust cu cel mai mic efort posibil, află că numele ei e fiertul înăbușit. Aromele sînt nenumărate, tipurile de carne pe care le poți folosi sînt variate – de la coaste de porc la pulpe de miel – și extrem de ieftine în orice supermarket, iar după cîteva ore de stat degeaba, poți devora cu lingura ditamai bucata de carne de vită. Asta nu înseamnă că fiertul înăbușit se potrivește doar cărnurilor de porc, vită și miel. Puiul (îndeosebi carnea tare de pe pulpe), peștele (care are avantajul de a fierbe foarte rapid) și chiar fasolea pot beneficia de un tratament într-o baie fierbinte.

Pentru o cină obținută prin fiert înăbușit, alege tipul de carne pe care-l dorești, combină-l cu condimentele și lichidele potrivite și pune totul într-un vas de faianță sau de lut ars pe care-l lași la cuptor pînă începe carnea să se desprindă fîșii. Singura decizie pe care trebuie s-o mai iei înainte de a te apuca de gătit este dacă vrei să prăjești puțin carnea înainte de a o pune la fiert. Proteinele ușor prăjite înainte de fierbere dau preparatului final o aromă aparte. Ceea ce nu înseamnă că dacă renunți la etapa asta n-o să te bucuri de o masă excelentă. Cînd fiertul ia sfîrșit, vei fi posesorul unui fel de mîncare care rezistă la frigider mai multe zile, asigurîndu- ți fie cina, fie prînzul pe parcursul unei săptămîni întregi. Poți congela carnea, pentru a o încălzi în timpul unui meci. Îți promit că nimeni nu va plînge după pizza sau hamburgeri cu cartofi prăjiți.

Adevarata tocană de fasole

Timp: Minimum 4 ore, aproape fără supraveghere

  • 250 g fasole uscată mică, albă
  • 4 căței de usturoi, curățați și zdrobiți
  • 1 ceapă medie, tocată
  • 2 morcovi, curățați și tocați
  • 2 căni roșii tocate, cu sucul propriu (pot fi și la conservă)
  • 3-4 frunze de mentă sau ½ linguriță mentă uscată
  • 2 frunze de dafin
  • 125 g pastramă de porc sau bacon
  • Supă de pui sau apă, cît cuprinde
  • 4 bucăți cîrnați italienești
  • 500 g umăr de porc
  • 2 pulpe de pui sau de rață
  • Sare și piper negru
  • 1 lingură usturoi tocat
  • Pătrunjel proaspăt

1. Amestecă într-un vas de faianță fasolea, usturoiul zdrobit, ceapa, morcovii și roșiile, menta, baconul și frunzele de dafin. Adaugă apă sau supă de pui cît să depășească nivelul cărnii cu 5 cm. Dă focul la mare.

2. Între timp, prăjește pe rînd cîrnații, porcul și pulpele de pui în aceeași tigaie. (Nu vei avea loc să le gătești pe toate în același timp.) Adaugă-le peste fasole.

3. Cînd fasolea e fragedă, pune sare și piper după gust, și presară deasupra usturoiul tocat. Decorează cu usturoi și servește. Rezultă între 4 și 8 porții.

Per porție: 510 calorii, 39 g proteine, 46 g carbohidrați, 18 g grăsimi (6 g saturate), 9 g fibre, 624 mg sodiu

Schimbă rețeta

Tocană rapidă. Folosește fasole la conservă în loc de uscată. Amestecă fasolea cu porcul, cîrnații, legumele, ierburile și baconul. Prăjește un piept de rață, cu pielea în jos, apoi întoarce-l și prăjește-l puțin și pe partea cealaltă. Fasolea se servește cu pieptul de rață despicat așezat deasupra.

Coaste scurte cu arome chinezești

Timp: Minimum 3 ore, aproape fără supraveghere

  • 2 linguri ulei de alune sau de canola
  • 8 coaste scurte (cam 1,5 kg)
  • ½ cană apă
  • ½ cană sos de soia
  • ¼ cană zahăr sau miere
  • 3 stele de anason
  • 6 bucăți de praz, fără frunze
  • 1 rulou de scorțișoară
  • 5 felii mici de ghimbir
  • 1 lingură ardei mici iuți
  • Sare
  • Praz tocat sau pătrunjel proaspăt

1. Încălzește uleiul într-o tigaie grea, la foc mediu. Un minut mai tîrziu, adaugă coastele. Prăjește-le atent pe toate părțile. Nu te grăbi, e foarte posibil să fie nevoie să le ții una cîte una pentru a le bronza uniform. Dacă nu ai prea mult timp la dispoziție sau n-ai chef să păzești tigaia, poți sări direct la pasul 2.

2. Pune coastele și restul ingredientelor (mai puțin sarea și pătrunjelul) într-un vas de faianță. Dă focul la mare și pune capac. Lasă totul la fiert mai multe ore, pînă se frăgezește carnea și începe să cadă de pe os. Gustă și adaugă sare dacă e necesar.

3. În acest moment, dacă vrei, poți scoate carnea din vas și poți scurge lichidul într-un recipient separat, pentru a le congela pentru mai tîrziu. Tot ce trebuie să faci cînd ai poftă de costițe e să încălzești carnea împreună cu lichidul aferent. Sau poți servi carnea imediat ce ai scos- o din cuptor, cu o porție de orez peste care ai turnat sosul din vas și ai presărat prazul sau pătrunjelul proaspăt. Rezultă 4 porții.

Per porție: 586 calorii, 49 g proteine, 21 g carbohidrați, 34 g grăsimi (13 g saturate), mai puțin de 1 g fibre, 748 mg sodiu

Schimbă rețeta

Coaste scurte cu morcovi. Adaugă morcovi peste carnea și lichidul fierbînd, apoi continuă rețeta ca mai sus. Rezultatul va fi ceva mai dulce.

Chili făra carne

Timp: Minimum 4 ore, aproape fără supraveghere

  • 500 g fasole roșie, înmuiată de cu seară (dacă ai timp)
  • 1 ceapă medie, tocată
  • 1 ardei iute proaspăt, fără semințe, tocat
  • 1 linguriță cumin măcinat
  • 1 linguriță oregano proaspăt, tocat,
  • sau ½ linguriță oregano uscat
  • 1 lingură usturoi tocat
  • 1 linguriță sare
  • 1 inguriță piper negru
  • Pătrunjel proaspăt

1. Amestecă în vasul de faianță toate ingredientele cu excepția pătrunjelului, apoi acoperă totul cu multă apă. Dă focul la mare și pune capacul. Gătește fasolele cel puțin 4 ore, adăugînd apă din cînd în cînd dacă e nevoie.

2. Fasolea e gata cînd e moale. Gustă și mai adaugă sare și piper, dacă e nevoie. Garnisește cu pătrunjel. Rezultă 6-8 porții.

Per porție: 217 calorii, 13 g proteine, 39 g carbohidrați, mai puțin de 1 g grăsimi (mai puțin de 1 g saturate), 9 g fibre, 294 mg sodiu.

Schimbă rețeta

Chili cu roșii. Adaugă două căni de roșii tocate (fără semințe, sînt bune și cele la conservă) la restul ingredientelor. Pune totul la fiert cu grijă, adăugînd mereu apă dacă e nevoie. Presară deasupra fiecărei farfurii cu chili brînză Cheddar.

Chili alb. Înlocuiește fasolea roșie cu boabe albe de orice fel. Cînd sînt aproape gata, amestecă și două căni de pui la grătar, tocat. Mai lasă totul la fiert încă cel puțin 30 de minute.

Previous1 din 3Next
Poți folosi tastele ← →


Categorii: Nutriție

Comentarii



Aboneaza-te la newsletter-ul Men's Health!






Noutăți