Gătește de la zero

0
1056

De Maria Rodale. Adaptare de Luiza Gabriela Vîlsan. Foto: Travis Rathbone.

Hai să-ți spun un secret: mâncarea preparată de la zero are un gust mult mai bun și este mai sănătoasă decât orice semipreparat din comerț. În plus, o poți avea pe masă la fel de rapid. M-am gândit la asta pentru că îmi place mâncarea și locuiesc la țară, unde nu prea găsești băieți care livrează pizza. De asemenea, eu prefer produsele organice (sunt CEO la compania care publică revista Men’s Health). Prin urmare, dacă vreau să-mi potolesc poftele, este mult mai ușor să prepar masa acasă. După decenii de gătit alături de familie, am strâns rețetele rapide în noua mea carte de bucate, Scratch. Când depui cel mai mic efort de a găti de la zero, se întâmplă ceva magic. Faci mai mult decât să-ți alimentezi corpul. Îți hrănești sufletul.

Sos de roșii: rețetă de bază

mh0916_nut_mak_01

De ce ai nevoie

2,5 kg de roșii, tăiate pe jumătate și decojite

1 cățel de usturoi decojit

1 linguriță de sare

1 crenguță de busuioc proaspăt (doar frunzele)

1 lingură de ulei de măsline extravirgin

Cum îl prepari

1. Într-un blender sau procesor de alimente, mixează roșiile, usturoiul, sarea și busuiocul.

2. Într-o tigaie largă, încălzește uleiul la foc mediu. Adaugă pulpa de roșii și redu intensitatea focului. Fierbe înăbușit, amestecând ocazional, până ce cantitatea sosului se reduce la jumătate și se îngroașă, circa două-trei ore.

3. Toarnă sosul cald în borcane din sticlă cu gură largă, lăsând circa trei centimetri în partea de sus. Lasă borcanele la răcit înainte de a le băga la congelator, unde se pot depozita până la zece luni. (Ai grijă să pui pe ele o etichetă cu data de preparare!) Vei obține un kilogram

Per kilogram: 533 calorii, 20 g pro­teine, 90 g carbohidrați (27 g fibre), 19 g­­­­ grăsimi

 

Pui crocant la rotisor în sos propriu 

mh0916_nut_mak_02

De ce ai nevoie

1 pui întreg (circa 2 kg)

¾ ceașcă de apă

¼ ceașcă făină albă de grâu tip 550

Cum îl prepari

1. Încălzește cuptorul la 190°C. Pune puiul pe o tavă, cu pieptul în sus, și coace-l până capătă o culoare arămie, circa o oră și 20 de minute.

2. Ridică ușor puiul astfel încât sucurile sale să se scurgă în tavă, apoi mută-l pe un platou. Pune tava pe aragaz, la foc mare, și fierbe sucurile.

3. Pentru sos: într-un bol mediu, amestecă apa și făina și toarnă-le în tavă. Amestecă totul cu o lingură de lemn, răzuind părțile lipite pe fundul tăvii. Ține pe foc și amestecă până se îngroașă compoziția, circa un minut. Adaugă sare și piper după gust. Porționează puiul și servește-l cu sos. Vei obține patru porții

Per porție: 454 calorii, 49 g proteine, 6 g carbohidrați (0 g fibre), 24 g grăsimi

 

Salată Caesar la grătar și crutoane cu usturoi

mh0916_nut_mak_04

De ce ai nevoie

3 linguri de unt nesărat

½ ceașcă de ulei de măsline extravirgin

2 căței de usturoi (unul tocat, unul zdrobit)

2 cești de pâine veche, tăiată cubulețe

1 linguriță de oțet din vin roșu

2 lingurițe de suc de lămâie

3 căpățâni de salată romană (cu frunze lunguiețe și crocante), tăiată în jumătate (pe lungime)

Frunze de la câteva crenguțe de busuioc ori pătrunjel italian, tocate

½ ceașcă de brânză Romano

Cum o prepari

1. Pentru crutoane: într-o tigaie de fontă, topește untul și încălzește două linguri de ulei de măsline, la foc mediu. Adaugă usturoiul tocat și cuburile de pâine; prăjește, întorcând ocazional, până ce crutoanele devin arămii și crocante, cinci-șapte minute.

2. Dressing: într-un bol mic, amestecă oțetul, sucul de lămâie, restul de ulei și usturoiul pisat; sare după gust.

3. Încălzește grillul la foc mediu spre ridicat. Unge grătarul și pune salata, întorcând-o des, până se veștejește și se rumenește, trei-cinci minute.

4. Mută salata pe o farfurie, toarnă deasupra dressingul (aruncă usturoiul) și ornează cu ierburi proaspete, brânză Romano rasă mărunt și crutoane. Vei obține patru porții

Per porție: 573 calorii, 14 g proteine, 26 g carbohidrați (10 g fibre), 49 g grăsimi

Fă un guacamole fantastic

Unii prepară guacamole cu porumb, mango ori fasole neagră, alimente care diminuează gustul untos al avocadoului. Alege ingredientele de bază.

Taie pe jumătate două avocado și scoate sâmburii. Pune pulpa într-un bol mic și pisează cu furculița. Adaugă două linguri de zeamă proaspătă de ­lime ori lămâie și zdrobește totul. Condimentează cu sare.

 

Articol preluat din ediția de octombrie 2016.



LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here