Gateste ca un MasterChef

5 octombrie 2012

Afla de la Petru Buiuga, castigatorul primei editii MasterChef, cum poti transforma joaca de-a bucatarul intr-o adevarata arta

Afla de la Petru Buiuga, castigatorul primei editii MasterChef, cum poti transforma joaca de-a bucatarul intr-o adevarata arta

De Lavinia Dinculescu • Fotografii de Vlad Stefan Ionescu

A INCEPUT PRIN A TESTA CATEVA INGREDIENTE IN MICA LUI BUCATARIE. Apoi a castigat titlul de MasterChef si 50.000 de euro. Petru Buiuga adora sa gateasca, mai ales pentru cei dragi. Pana isi va deschide propriul restaurant, face pasi mici spre marele vis. „Am un proiect personal, photobites.ro. Acum e doar pagina de Facebook, dar in curand va fi si site. Nebunie! Atata pot sa spun“, spune Petru incantat.

CASTIGATORUL EMISIUNII DE LA PRO TV iti propune trei retete simple, ideale pentru un meniu de vara. Ingredientele de baza sunt usor de gasit si de preparat. „Sunt retete atat pentru vegetarieni, cat si pentru carnivori. Tine de tine cat de mult sau de putin vrei sa adaugi dintr-un ingredient“, spune Petru.
Doua dintre retete, desi par diferite, au ingrediente aproape identice. „E frumos sa te joci uneori cu mintea oamenilor si papilele lor gustative“, spune bucatarul MasterChef.


Aperitive verzi
Ingrediente
• O foaie mica de tortilla
• Un ou
• O jumatate de legatura de ceapa verde
• Sase masline fara samburi
• 50 de grame din orice carne semipreparata (Petru a folosit carne de porc facuta la cuptor cu mix de condi-mente personalizat si lamaie)
• Sase felii de dovlecel proaspat
• Doua-trei cubulete de branza cu mucegai alb
• Marar si patrunjel
• Sare

Mod de preparare
Pune pe foaia de tortilla oul batut, ceapa verde taiata asa cum vrei si maslinele. Adauga carnea si dovlecelul, dar ai grija sa le distribui uniform. Continua cu bucatile de branza, orneaza cu verdeturi din belsug. Nu uita de sare. Pune pre-paratul la cuptor, pe nivelul cel mai de sus, si lasa-l la foc mediu timp de sapte-opt minute (cat sa se faca oul si sa se inmoaie un pic dovlecelul). Scoate tava, las-o la racit, taie foaia de tortilla si serveste.

 

Minipizza cu verdeturi
Ingrediente
• O foaie mica de tortilla
• Un ou
• O jumatate de legatura de ceapa verde
• Sase masline fara samburi
• 50 de grame din orice carne semi-preparata (Petru a folosit carne de porc facuta la cuptor cu mix de condimente preparat de el si lamaie)
• Sase felii de dovlecel proaspat
• Doua-trei cubulete de branza cu mucegai alb
• Doua-trei bucatele de rosii cherry
• Sare

Mod de preparare
Intinde pe foaia de tortilla oul batut, ceapa verde taiata si maslinele. Peste toate acestea adauga carnea si dovlecelul. Pune feliile de rosii cherry si cuburile de branza. Nu uita de sare, pentru gust. Muta tava in cuptor, pe un raft cat mai de sus si lasa la foc mediu timp de sapte-opt minute. Suficient cat sa se faca oul, iar dovlecelul sa devina un pic moale. Preparatul se serveste fierbinte.

 

 
Placinta usoara
Ingrediente
• Un pachet de aluat de placinta (Il gasesti in comert congelat. Are un gust excelent.)
• O legatura de ceapa verde
• O jumatate de ceapa galbena
• Cinci-sase rosii cherry
• 12-13 masline fara samburi
• Doi dovlecei mici sau unul mai mare
• Doua-trei oua
• Chili, sare si piper dupa gust

Mod de prepare
Dezgheata aluatul. Tapeteaza o tava cu folie de gatit, apoi asaza coca. Adauga oul batut. Taie in orice forma, marime si grosime toate legumele din reteta. Pune-le in aluat, apoi arunca un praf de sare, piper si chili, in functie de preferinte. Baga tava la cuptor, pe cel mai inalt raft. Tine-o 10-15 minute la foc mediu, ca sa nu se arda blatul. Scoate-o si las-o la temperatura camerei, sa se raceasca.

 


SFATURI PENTRU BUCATARI PASIONATI
Foloseste-te de trucurile invatate de Petru in competitia MasterChef

Nu fugi de presiune
„In timpul competitiei am descoperit cea mai tare metoda de a gati: bucataria sub presiune“, povesteste Petru. „Cred ca senzatia e aceea pe care o are fasolea cand fierbe in oala cu presiune“, adauga el amuzat. Iar in astfel de cazuri cel mai bun ingredient secret este creativitatea.

Ascute cutitele
Daca vrei sa fii un bucatar adevarat, trebuie sa acorzi atentie ustensilelor folosite. Asa ca, inainte sa alegi ingredientele, uita-te cu atentie la obiectele din bucatarie. „In MasterChef cel mai important mi s-a parut ca aveam cutitele ascutite. Lucrezi complet diferit in astfel de cazuri“, spune Petru.

Alege mereu ceva nou
A trecut vremea retetelor cu gramaje rigide si a indicatiilor plicticoase. Cu varietatea de ingrediente existenta acum, e pacat sa nu incerci mereu ceva nou. „Eu ador sa gatesc ce vad in fata mea. Sunt ca un copil care desface cadouri. Vreau sa prepar tot timpul ceva nou.“

Prepara salate din orice
Trebuie sa profiti de abundenta de legume din piata. „Eu, de exemplu, fac salate si arunc in ele orice fel de carne gasesc“, povesteste Petru. 
 



Categorii: Nutriție

Comentarii



Aboneaza-te la newsletter-ul Men's Health!






Noutăți