Gătește ca un bărbat

18 iulie 2014

Magnus Nilsson este unul dintre cei mai faimoși – și neînfricați – chef-i din lume. Cunoștințele pe care le acumulează în pădurile din Suedia te pot învăța multe despre cum să fii un bărbat mai bun în bucătărie

Previous1 din 11Next
Poți folosi tastele ← →

Întreabă un chef unde visează să mănânce și s-ar putea să-ți vorbească despre un loc ascuns într-o pădure scandinavă, în care un uriaș mitic vânează ca Hemingway și gătește ca un om al peșterilor. Îi va rosti numele cu respect: Fäviken.  Ascuns într-o rezervație din ținutul suedez Jämtland, unde e permisă vânătoarea, Fäviken ar putea fi restaurantul cel mai bărbătesc din lume. Cărnuri afumate atârnă de grinzile din sala de mese ce amintește de o baracă, iar capete de animale împăiate se uită insistent la oamenii care iau masa. În centrul bucătăriei, un foc pârlește bucăți uriașe de carne, sucurile lor sângerii sâsâind când ating flăcările. Și, deși creatura voinică, bărboasă, care domnește asupra acestui domeniu e indiscutabil un om, chef Magnus Nilsson îmbină fumul, focul și carnea cu o alchimie supranaturală specifică unui zeu scandinav.  Am mers cale lungă, însă nu perspectiva unei cine de neuitat mă aduce la ușa lui Nilsson. Sunt aici ca să aflu cum reușește să elibereze o aromă atât de intensă din doar câteva ingrediente. Ca să redescopăr abilitățile pierdute ale căutatului și culesului hranei, fermentației, preparării murăturilor și a cărnii la rotisor.  Dacă vreau să devin un bucătar care gătește din instinct, trebuie să învăț de la un bărbat care petrece la fel de mult timp vânând și adunându-și ingredientele, pe cât îi ia să-și prepare meniurile.

De Matt Goulding * Fotografii de Erik Olsson * Adaptare de Irina MereacreMH1213_FEA_FOO_07MH1213_FEA_FOO_01

Previous1 din 11Next
Poți folosi tastele ← →


Categorii: Nutriție

Comentarii



Aboneaza-te la newsletter-ul Men's Health!