Fă-ți jerky: uscat și original

0
894

De Matthew Kadey. Adaptare de Luiza Gabriela Vîlsan. Fotografe: Sam Kaplan. Ilustrații: Michael Hoeweler.

Aromată, fără grăsime și cu valabilitate mare, jerky (adică fâșii de carne marinată și uscată) poate fi cea mai bună proteină portabilă. (E greu să iei o pungă cu ouă fierte într-o excursie.) Însă nu trebuie să-l cauţi prin magazine. „Dacă îţi faci propriul jerky, ai controlul suprem asupra savorii“, spune Benkey O’Sullivan, executive chef la Hunt & Fish Club, New York. „Mai mult, jerky-ul preparat acasă costă jumătate din preţul pungii cumpărate de la magazin.“ Ai nevoie doar de un cuptor, o halcă de carne proaspătă și câteva amestecuri secrete de condimente. De aici, totul este simplu, dacă respecţi cei cinci pași ai lui O’Sullivan.

1. Mergi la cumpărături

Cumpără un kilogram de mușchi de vită și cere-i vânzătorului să fasoneze resturile de grăsime și pieliţa albă de deasupra. Cu cât carnea este mai slabă, cu atât jerky-ul va rezista mai mult timp. Această cantitate de carne va produce 350 de grame de jerky. Iar dacă ai de-a face cu un măcelar prietenos, roagă-l să taie vita în fâșii de jumătate de centimetru grosime și cu o lungime de 10 centimetri. Dacă reușești, sari peste pasul 2.

2. Pregătește proteina

Învelește bucata de vită într-o folie alimentară și introdu-o la congelator până se întărește puţin, circa o oră. Felierea va fi mai ușoară. Scoate vita, îndepărtează ambalajul și folosește cuţitul bucătarului, ascuţit, pentru a tăia fâșii lungi de 10 centimetri și groase de jumătate de centimetru.

MH1015_NUT_JER_04

3. Prepară carnea

Marinarea cărnii este esenţială pentru aroma finală a jerky-ului; lasă fâșiile să stea în sos peste noapte, la frigider. Amestecurile uscate necesită două ore de răcire. Pentru oricare dintre variante, amestecă feliile de carne și ingredientele într-o pungă ermetică mare.

4. Echipează cutia fierbinte

Preîncălzește cuptorul la 90ºC. Căptușește o tavă cu două foi de copt și pune deasupra un grill din metal. Scurge marinata ori condimentele în exces de pe carne și pune-le spaţiat pe grătar. Pentru a ajuta deshidratarea, folosește o lingură de lemn; ușa cuptorului va sta întredeschisă.

5. Deshidratează 

Bucata de jerky este gata dacă o poţi rupe ușor și revine la forma iniţială când este rulată, după trei-cinci ore de stat în cuptor. Folosește un prosop de hârtie pentru a absorbi umezeala și răcește carnea înainte de a o pune într-un recipient ermetic. Se poate păstra la frigider timp de trei luni.

Informații nutriționale (pentru porția de 30 de grame de vită): Amestec de piper negru măcinat 63 calorii, 9 grame proteine, 1 gram carbohidrați (0 grame fibre), 2 grame grăsimi. Amestec dulce picant 67 calorii, 10 grame proteine, 2 grame carbohidrați (0 grame fibre), 2 grame grăsimi. Marinată Teriyaki cu ghimbir 63 calorii, 10 grame proteine, 1 gram carbohidrați (0 grame fibre), 2 grame grăsimi. Marinată afumată cu zahăr brun și espresso 62 calorii, 9 grame proteine, 1 gram carbohidrați (0 grame fibre), 2 grame grăsimi.

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here