Evită raftul cu produse dietetice

0
1277

Produsele dietetice s-ar putea să nu fie tocmai prietenoase cu dieta, până la urmă: îndulcitorii artificiali, cu zero calorii, s-ar putea chiar să contribuie la creșterea kilogramelor în plus, susține o nouă meta-analiză publicată de Canadian Medical Association Journal.

Cercetătorii au pus cap la cap rezultatele a 37 de studii cu peste 400 de mii de participanți – dintre care șapte au fost studii pe grupuri de control aleatorii, „standardul de aur” al cercetării, în care unul din grupuri primește un tratament, iar celălalt un placebo, iar restul de 30 au fost studii de perspectivă pe un contingent de populație, în care oamenii sunt urmăriți pe parcursul unui interval de timp pentru a identifica riscul unei potențiale îmbolnăviri.

Printre concluziile acestei cercetări s-a numărat și faptul că îndulcitorii artificiali nu au un impact semnificativ asupra indicelui de masă corporală. În studiile bazate pe observație, consumul de îndulcitori artificiali a părut chiar să crească indicele, greutatea și circumferința taliei. De asemenea, el a fost asociat cu obezitatea crescută, hipertensiune, diabet, incidente cardiace și sindrom metabolic.

(Uită de diete, lucrează-ți tot corpul cu CrossFit)

Academia de Nutriție și Dietă susține că îndulcitorii artificali sunt sănătoși și că pot fi folosiți pentru a regla consumul de calorii și pentru a facilita slăbitul, conform studiilor. Dar această cercetare – ca și alte experimente din trecut – pun la îndoială această concluzie. E posibil ca îndulcitorii să afecteze felul în care corpul metabolizează zahărul, să strice echilibrul bacteriilor din intestine și chiar să-ți influențeze apetitul.

Un motiv pentru asta? Îndulcitorii artificiali au gust mult mai dulce decât zahărul – de o mie de ori mai dulce, mai exact. Atunci când consumi ceva atât de dulce, organismul crede că urmează să primească un aliment cu valoare energetică ridicată, așa că este declanșat un răspuns hormonal menit să ne pregătească pentru acest aliment. Atunci când aportul caloric nu are loc, corpul nu va fi tocmai satisfăcut – apetitul va crește, ceea ce ne poate face să pornim în căutarea unor alimente mai hrănitoare.

(Află cele 10 locuri unde se ascunde zahărul)

Cu toate astea, există încă multe întrebări cu privire la relația dintre îndulcitorii artificiali și creșterea greutății, iar multe studii prezintă rezultate contradictorii. Așa că, până când apar niște concluzii mai clare, poate n-ar strica să reduci cantitatea de ingrediente artificiale din dieta ta – indiferent că vorbim despre îndulcitori cu zero calorii sau despre zahăr normal.

Adaptare: Casa de Traduceri

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here