Descifrează raionul de pește

0
1759

De A. C. Shilton. Adaptare de Oana Popa. Foto: Levi Brown. 

De două ori pe săptămână, aportul tău de proteine trebuie să provină din ape dulci sau sărate. Iată ghidul nostru pentru cumpărături inteligente. Hai la pescuit!

 1 Verifică produsele

Țara de proveniență a peștelui contează. Cumpără fructe de mare de proveniență vestică. „Produsele asiatice provin din unități unde au fost raportate probleme ca exploatarea lucrătorilor și condiții insalubre de procesare și depozitare“, spune Norah Eddy, cofondator al Salty Girl Seafood. În afară de origine, verifică și locul de procesare. O parte din somonul norvegian este trimis în Polonia pentru procesare, ceea ce înseamnă că trece cel puțin o săptămână până când peștele ajunge la consumator.

 2 Păstrează pielea

Carnea de pește, cum e cea de somon, macrou sau păstrăv, conține acizi grași Omega-3. „Dacă dai pielea la o parte, nu vei profita de toate aceste grăsimi benefice“, spune nutriționistul Robert Lazzinnaro. Chef Tenney Flynn de la GW Fins din New Orleans are o rețetă specială pentru piele crocantă: topește unt într-o tigaie, la foc mediu. Curăță peștele și crestează pielea. Asezonează-l. Prăjește mai întâi partea cu piele, timp de trei-patru minute. Întoarce-l până e prăjit bine pe ambele părți.

 3 Ai grijă să nu fii tras pe sfoară

Un raport din 2016 al organizației Oceana a descoperit că peștele și fructele de mare din toată lumea sunt etichetate greșit în 19% din cazuri. Prin urmare, se poate să cumperi tilapia ieftin pe post de cod la un preț piperat. Sortimentele etichetate greșit în mod frecvent sunt: drac-de-mare asiatic, merluciu și escolar. Întreabă vânzătorul de unde provine peștele și cum a fost prins. Dacă nu poate răspunde, înseamnă că nici vânzătorul nu știe ce are în galantar.

 4 Lasă-te ghidat de simțuri

Uită-te bine la pește. Verifică dacă pielea sau carnea par uscate sau deshidratate. Dacă e comercializat întreg, verifică dacă are ochii tulburi. „Toate acestea sunt semne că peștele stă în galantar de prea mult timp“, spune Eddy. Apoi, cere să-l miroși. Da, ai citit bine, trebuie să îl miroși. „Peștele și fructele de mare proaspete au un miros sărat, ca oceanul. Nu trebuie să miroasă ciudat“, spune Eddy. Mirosul pătrunzător e un semn de alterare. Bineînțeles, nu cumpăra pește care miroase urât.

 5 Alege peștele de crescătorie – câteodată

„Pește sălbatic“ obișnuia să fie standardul cel mai înalt, din punct de vedere nutrițional. Totuși, unele fructe de mare, cum ar fi scoicile și midiile crescute în ferme, pot fi foarte nutritive. În plus, producția e durabilă, potrivit organizației non-profit Monterey Bay Aquarium Seafood Watch. Excepția: somonul. Un studiu britanic de anul trecut a arătat că somonul de crescătorie are doar jumătate din acizii grași Omega-3 regăsiți în somonul sălbatic.

Bonus: Ține peștele la rece

Peștele se strică repede dacă nu este ținut la rece. Așa că, dacă intenționezi să cumperi fructe de mare și pește, vino cu lada frigorifică la magazin. Când te întorci acasă, așază produsele în frigider, cu tot cu ambalaj, într-un recipient cu gheață. „La 5°C, termenul de valabilitate al peștelui se înjumătățește“, spune Flynn. Când gheața se topește, înlocuiește-o. Totuși, este de preferat să consumi peștele proaspăt în ziua în care l-ai cumpărat.

Articol preluat din ediția de aprilie 2017.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here