De ce sa te indopi?

0
140

De Matthew Solan • Adaptare de Irina Mereacre • Fotografii de Claire Benoist


S-A INTAMPLAT DUPA O ALERGARE DE GRUP, desfasurata pe o distanta de opt kilometri. Treceam pe langa restaurantul meu preferat de tip fast-food, iar stomacul ma implora sa-i dau ceva de mancare. Ba chiar cerea multa mancare. Acasa ma astepta un shake de recuperare, dar ar fi durat o vesnicie pana sa-l dau pe gat. In plus, meritam o recompensa dupa ce am ars aproape 800 de calorii. Mi se parea corect sa-mi premiez dedicarea cu ceva gustos. Asa ca am parcat in fata localului.
In ziua aia vointa mea m-a dezamagit total. E adevarat ca-mi fusese de ajutor pana in acel punct, insa a disparut fix cand trebuia sa-mi fie alaturi. Simteam ca la fiecare pas inainte faceam doi inapoi. De ce am zis „Da“ si am comandat de la fast-food?
Se pare ca vointa nu tine doar de moralitate. Ultimele studii sugereaza ca aceasta trasatura de caracter „e localizata“ in materia cenusie a lobului frontal, zona unde se nasc ideile bune si sunt respinse deciziile proaste.
Vointa ta face fite. Te ajuta sa lupti cu tentatiile, sa nu te imbeti, sa faci alegeri alimentare bune si sa ramai motivat. Insa are resurse limitate. Intareste-o, mentine-o si fa-o sa lucreze in favoarea ta cu urmatorii pasi.


Alimenteaza-ti vointa
Vointa functioneaza pe baza de zahar. „La fel ca muschii, creierul tau are nevoie de glucoza ca sa lucreze la capacitate optima“, sustine dr. Roy Baumeister, specialist in psihologie sociala la Universitatea de Stat din Florida. Intr-o serie de noua studii publicate in Journal of Personality and Social Psychology, Baumeister a descoperit ca oamenii cu niveluri constante de glucoza au fost mai perse­verenti in incercarea de a realiza o sarcina extrem de dificila, comparativ cu cei ale caror niveluri de glucoza au scazut pe durata experimentelor. „Ca sa ai vointa, trebuie sa-ti cresti nivelul de glucoza din sange“, spune el.
Asta nu inseamna sa te indopi cu prajituri. Poti sa-ti iei doza de glucoza din fructe, legume, cereale integrale si lactate. „Chiar si din proteine“, sustine Baumeister. „Corpul prelucreaza mai greu glucoza din proteine, dar si beneficiile pot dura mai mult.“
Doar ca barbatii care vor sa slabeasca adopta adesea diete cu putine calorii, iar fara suficienta glucoza, creierul va rezista mai greu in fata fast-food. Cand simti ca nu mai ai vointa, consuma gustari esentiale, cum ar fi nucile.
 



1
2
3
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here