De ce să nu speli niciodată salata verde gata de consum

0
961

De Paige Fowler. Foto: Guliver/Thinkstock. Adaptare: Casa de Traduceri 

Acele verdețuri „gata de consum” îți promit că le poți pune din pungă direct în farfurie. Dar mulți dintre noi le spălăm, doar ca să fim siguri că e totul în regulă.

Nu, spune dr. Sandria Godwin, cercetător de siguranță alimentară și profesor la Facultatea de Agricultură, Științe Umane și ale Naturii în cadrul Universității de Stat din Tennessee.

„Dacă pe pungă scrie că verdețurile au fost spălate, pre-spălate, triplu-spălate, gata de consum sau există orice altă indicație că ar fi fost deja spălate, e mai bine să nu le mai spălăm din nou”, spune ea.

Ce înseamnă de fapt eticheta „gata de consum”

Aceste etichete indică faptul că salata a fost deja trecută prin cel puțin un ciclu de spălare cu soluție de aseptizare înainte de ambalare. Această soluție care nu afectează produsul și este sigură pentru om conține deseori apă oxigenată sau clor pentru a ucide bacteriile aflate pe alimente și pentru a opri multiplicarea acestora.

Dar dacă deschizi pachetul și începi să pui chiar tu mâna pe produse, verdețurile pot intra în contact cu organismele aflate pe pielea ta, pe blat sau pe chiuvetă, spune Godwin. Astfel, crește riscul de ingerare a unor bacterii sau germeni de la care te poți îmbolnăvi.

De fapt, cel mai bine e să nu atingi deloc salata, explică ea. Nu trebuie decât să o pui în castron, direct din pungă.

Ce trebuie să știi despre salata verde la pungă și Listeria

Acest sfat este valabil chiar și după știrile recente despre Listeria – o infecție bacteriană care provoacă febră, dureri musculare și diaree – care a fost corelată cu mixurile de salate.

Aceste focare sunt extrem de rare, deoarece lucrătorii din producție sunt obligați să respecte protocoale stricte pentru evitarea contaminării. De fapt, există doar 55 de îmbolnăviri corelate cu focarele de Listeria în 2014 în total, în SUA, potrivit celor mai recente date disponibile de la Centrele de Control și Prevenire a Îmbolnăvirilor.

În plus, o simplă clătire nu va elimina oricum microbii.

„Unele bacterii formează o peliculă care le ajută să adere la alimente, astfel încât ar trebui de fapt să freci sau să speli cu peria fiecare frunză pentru a elimina această peliculă”, spune Godwin. Iată de ce spălătorul pentru salată nu va face mare lucru.

Sari peste spălare, ce era mai dificil a fost deja făcut pentru tine. Tot ce ai de făcut este să mănânci salata.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here