Cum te îmbolnăvești

0
265

Invața cum sa te protejezi

Nașterea unei răceli

Cele peste 100 de tulpini ale rinovirusului au ca rezultat mai multe vizite la doctor și mai multe zile de concediu medical decît orice altă boală. Iată cel mai probabil traseu de la starea de sănătate la cea de om bolnav:

1. O persoană răcită își șterge nasul, transmițînd virusul pe mîini, acolo unde poate supraviețui în jur de două ore. Dacă îi strîngi mîna, virusul ajunge pe corpul tău.

2. Te freci la nas, introducînd virusul în mucoasa nărilor. Virusul se instalează acolo și începe să se multiplice. Atingerea nasului produce cele mai multe răceli și gripe.

3. Sistemul tău imunitar încearcă să elimine virusul, diluînd mucusul. Leucocitele eliberează citokine și histamine pentru a distruge virusul, motiv pentru care începi să te simți rău.

4. Suferi în jur de o săptămînă, dar devii mai rezistent la răceli. De asta fiul tău răcește mai des, în timp ce tatăl tău nu prea mai pățește așa ceva.

Izbucnirea misterioasă a diareei

Nu mai da vina pe mîncarea proastă de la cantină, pe berea de aseară sau pe cartofii prăjiți pentru vizitele dese la toaletă. E foarte probabil ca ele să nu conțină nici un virus. Dacă n-ai dovezi clare că salata era stricată, înseamnă că lucrurile s-au petrecut în felul următor:

1. Colegul tău de serviciu a lăsat shigella, salmonella sau E. coli pe robinetul chiuvetei din toaleta bărbaților. Tu atingi robinetul, iar germenii trec pe mîna ta.

2. Apuci o gogoașă cu gem și-i transferi bacteriile. Apoi o bagi în gură. Gogoașa are acum pînă la 100.000 de celule de shigella pe 1 mm2. Sînt de ajuns doar 10 celule pentru a te infecta.

3. Saliva și acidul gastric atacă bacteria, iar celulele care supraviețuiesc atacului se luptă între ele pe tractul gastrointestinal și încep să erodeze țesuturile.

4. Infecția împiedică intestinul să absoarbă apă. Rezultatul: diareea. Organismul va avea nevoie cam de două zile pentru a ucide toate bacteriile. Fă-ți stocul de Immodium încă de pe acum.

O tăietură infectată

Dacă nu speli tăietura cu săpun și apă, Staphylococcus aureus, o bacterie care trăiește pe piele, poate infecta rapid rana. Iată cum obișnuiește să atace germenul cu pricina:

1. Ca de obicei, te tai prostește și omiți să speli rana cu apă și săpun. Stafilococul intră în deschizătura nou-creată.

2. Bacteria constată că țesutul tău este ideal pentru reproducere și își dublează numărul de indivizi la fiecare 20 de minute. Și în timp ce se întind, germeni eliberează și substanțe toxice.

3 .Leucocitele se reped la locul crimei și atacă stafilococii cu citokine. Bătălia se traduce prin înroșirea și umflarea pielii în zona respectivă.

4. Majoritatea războaielor purtate cu Staphylococcus aureus se termină în cîteva zile. Unele tulpini pot supraviețui mai mult, cauzînd furuncule, abcese, febră și chiar scăderea tensiunii arteriale.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here