Cum se prepară năutul Càlia e Simenza

0
337

De Katelyn Schwartz. Foto: 123RF. Adaptare: Casa de Traduceri

Hummus-ul este excelent, dar să deschizi o conservă și o pungă cu lipii nu este neapărat cel mai impresionant plan pentru ziua meciului. Alege, în schimb, gustarea càlia e simenza.

Originară din Sicilia, càlia e simenza este o mâncare simplă ce se consumă pe stradă și are în componență boabe crocante de năut și semințe de dovleac. Sunt crocante. Au aromă de usturoi. Sunt excelente – mai ales cu o bere rece și mult fotbal.

Càlia e Simenza

Rețetă adaptată după Andrea Camillieri

Ai nevoie de:

1 cană de năut uscat

1/2 cană de țelină, tăiată mare

1/2 cană de morcovi, tăiați mare

2 căni de ceapă, tăiată mare

2 căței de usturoi

1/2 cană de semințe de dovleac

Ulei de rapiță

Sare de mare, după gust

Cum se prepară:

1. Se înmoaie năutul peste noapte în apă, 7 cm deasupra nivelului boabelor. A doua zi, într-o oală de dimensiune medie și la foc potrivit, se adăugă țelina, morcovii, ceapa și usturoiul și 3 căni de apă. Se fierbe până se înmoaie năutul, circa 55 de minute, adăugând apă, dacă mai este nevoie. Se lasă boabele să se răcească. Se scurge apa și se usucă boabele cu prosoape de hârtie. Se scot legumele și usturoiul.

2. Se încălzește cuptorul la 120°C. Se transferă boabele de năut pe o jumătate de foaie de copt. Pe cealaltă jumătate, se împrăștie semințele de dovleac. Se lasă la copt până devin crocante, circa 20 de minute.

3. Într-o oală de dimensiune medie, se adăugă cam 0,5 cm de ulei de rapiță. Se încălzește uleiul până când atinge o temperatură constantă de 190°C. Folosind o paletă, se transferă boabele de năut în ulei și se prăjesc până devin crocante, 2-3 minute. Folosind din nou o paletă, se transferă năutul pe o farfurie pe care s-au așezat în prealabil prosoape de hârtie. După ce s-a răcit puțin, se amestecă năutul cu semințe de dovleac și cu sare de mare. Vei obține 2-3 porții.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here