Cine te îngrașă?

0
549

De Maria Masters. Adaptare de Irina Mereacre. Foto: Joyce Lee.

Ești invitat să iei prânzul într-o cameră în care se mai află cineva. Acelei persoane i s-a spus ce și cât de mult să mănânce, dar tu nu știi asta. La sfârșit, ți se pune întrebarea: „De ce ai mâncat atât de mult?“ Dacă răspunsul tău este: „Atât am vrut“ sau „Am mâncat până m-am săturat“, atunci nu ești atât de intuitiv pe cât te crezi. „Participanții la studiile noastre presupun că mănâncă de bunăvoie“, spune Sarah-Jeanne Salvy, cercetător și profesor asociat la Universitatea California de Sud. „Ei nu realizează că sunt influențați de ceea ce consumă alte persoane.“

Alte semnale sociale și de anturaj te îndeamnă să mănânci mai mult. „Într-o anumită măsură, motivul pentru care ești susceptibil“, explică Salvy, „este că te conformezi din punct de vedere social și te exprimi prin intermediul obiceiurilor tale alimentare.“ Acest lucru este folosit de subconștient încontinuu și poate influența aproape orice decizie culinară luată. „Când ești pe «pilot automat» și mănânci fără să gândești, te afli în pericol“, spune Brian Wansink, profesor la Universitatea Cornell, care studiază pierderea în greutate. Iată cum să deții controlul asupra fiecărei mese.

În bar cu băieții

Desigur, ești bărbat în toată firea, bine informat și rațional – mai puțin când ești cu amicii tăi. Un studiu din Marea Britanie arată că bărbații consumă cu circa 20% mai multe calorii atunci când mănâncă alături de prietenii de același sex decât atunci când iau masa singuri. „Contează ce fac ceilalți“, spune Salvy. „Dacă cei din gașca ta mănâncă aripioare cu cartofi prăjiți, e posibil să faci la fel.“ De asemenea, bărbaților le place competiția, chiar și când este vorba despre aripioare. „Nimeni nu vrea să rămână în urmă, așa că subconștient vei încerca să ții pasul“, spune nutriționistul Chris Mohr.

Soluție salvatoare În­ainte ca ospătarul să ia comanda, menționează că vrei salată cu pui la grătar. Unii prieteni vor face mișto de tine, alții însă te vor imita. „Exprimarea deciziei de a mânca sănătos este un prim pas pentru schimbări în comportamentul tău și, de ce nu, în cel al bărbaților din jur“, spune Salvy. În loc să mănânce fără să gândească, prietenii tăi vor face o pauză și vor cântări lucrurile înainte să comande o cratiță plină de aripioare și un castron de cartofi prăjiți.

La întâlnire

Rezistă tentației primitive de a comanda o fleică de 700 de grame. Un studiu de la Universitatea ­Indiana arată că bărbații care au luat cina cu femei au cumpărat mâncare cu o valoare nutrițională de circa 1.141 de calorii, față de 900 de calorii consumate în compania amicilor. „În prezența femeilor, bărbații vor să-și arate masculinitatea și o fac comandând alimente mai bogate în calorii“, spune Marci D. Cottingham, autoarea studiului.

Soluție salvatoare Comandă cu creierul, nu cu testosteronul. Un filé mic de vită are în jur de 350 de ­calorii, în timp ce o bucată de antricot poate ajunge până la 1.700 de calorii. Desigur, ești bărbat în toată firea, dar încearcă să împarți antreul cu partenera ta și comandă o salată. „Împărțirea mâncării are o senzualitate aparte“, spune nutriționistul Dawn Jackson Blatner, autorul cărții The Flexitarian Diet. Și nu e rău să fiți romantici: cei care mănâncă în restaurante unde lumina e slabă consumă mai puține calorii decât cei care preferă locurile luminate puternic, potrivit unui studiu din revista Psychological Reports.

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here