Cele 5 mituri pe care ar trebui să le știi despre carnea de vită Kobe

0
842

De Paul Kita. Foto: Guliver/Thinkstock. Adaptare: Casa de Traduceri

Ești la un steak house. Vezi carne de vită Kobe în meniu. Are un preț foarte piperat. Merită?

Matt Goulding, autorul cărții Orez, Tăieței, Pește, un ghid de călătorie gastronomic către minunile comestibile din Japonia, ne aduce înapoi pe calea cea bună.

Mitul #1: Carnea de vită Kobe provine din Kobe, Japonia.

Nu există în prezent o definiție aprobată  pentru „carne de vită Kobe”. „Kobe este un oraș faimos pentru calitatea Wagyu (denumirea corectă a vitei japoneze), dar reprezintă mai puțin de 1 procent din producția totală de carne de vită din Japonia”, scrie Goulding în Orez, Tăieței, Pește. „Wagyu perfect marmorată poate să provină din aproape oricare din cele patruzeci și șapte de prefecturi ale Japoniei”.

Mențiune pentru tocilari: În septembrie 2015, Japonia a solicitat înregistrarea unei denumiri cu indicație geografică. Dacă aceasta va fi acceptată, se vor aplica standarde mai stricte cu privire la utilizarea termenului de „carne de vită Kobe”.

Mitul #2: Carnea de vită „tip Kobe” e același lucru.

Nu. „E posibil ca gastropub-ul de la colțul străzii tale să numească mini-hamburgerii săi Kobe”, scrie Goulding. Un crescător american (sau din Noua Zeelandă ori Australia…) ar putea să crească vitele astfel încât să obțină un procent ridicat de grăsime în carne, dar gustul ar putea să nu se ridice la cel al unei Wagyu autentice.

Mitul #3: Crescătorii dau vitelor Wagyu să bea bere!

Nu e ceva uzual. „Există zvonuri potrivit cărora vitele japoneze se îngrașă cu bere, sake și masaj, dar sunt complet exagerate”, scrie Goulding. „În trecut, o mică parte a persoanelor din industria Wagyu au pretins că berea sau sake stimulează apetitul în lunile mai calde… dar această practică este limitată la un procent minuscul din crescătorii de Wagyu”.

Mitul #4:  Toate vitele Wagyu sunt hrănite cu iarbă.

De fapt, este adevărat exact opusul. „Majoritatea vitelor au o dietă bogată în cereale și se mișcă foarte puțin – două secrete pentru aspectul intens marmorat al mușchiului”, scrie Goulding. Dar asta nu înseamnă că nu mănâncă iarbă – toate vitele mănâncă iarbă.

Mitul #5: Carnea Wagyu este grasă și foarte nesănătoasă.

Da, Wagyu este foarte grasă (și prin urmare extrem de delicioasă). Grăsimea și colesterolul în alimentație nu sunt sursa tuturor problemelor, cum credeau cercetătorii acum ceva vreme, conform mai multor studii realizate în ultimii ani. În plus, carnea Wagyu este de obicei mai bogată în grăsimi mononesaturate extrem de sănătoase pentru inimă decât aproape orice alt tip de carne, spune Goulding.

Pentru mai multe povești despre remarcabila cultură gastronomică din Japonia – de la maeștri sushi și yakitori din Tokyo până la regele ramen din Kyushu – citiți Orez, Tăieței, Pește.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here