Calorii sau kcal?

0
1057

Daca ar fi sa avem un minim respect pentru unitatile de masura, atunci in mod riguros am putea spune ca o calorie reprezinta unitatea de masurare a energiei egala cu energia necesara pentru a creste cu un grad temperatura unui ml de apa atat la 15 grade Celsius. O calorie este echivalenta cu 4,184 jouli (J). Deoarece cantitatea de energie implicata in metabolism este mare, se foloseste pentru masurare kilocaloria (1 kcal = 1.000 calorii).

Numai ca nutritionistii nu sint intotdeauna buni fizicieni si pentru simplificare, in intreaga lume au ales sa pronunte calorii in loc de kilocalorii. De multe ori noteaza o kcal prin simbolul C. Deci, daca vezi pe o eticheta scris ca la 100 grame de produs aportul energetic este de x calorii, atunci poti fi sigur ca in realitate sint kilocalorii.

Da vina pe metabolism

De cind am implinit 30 de ani ma ingras din orice. Sa fie schimbarea de metabolism?
PETRE, ALBA

Daca ai 30 de ani si maninci ca la 20, cind aveai nevoi energetice mult mai mari, atunci nu e nimic in neregula cu metabolismul tau. Este normal ca pe masura ce avansam in virsta nevoile calorice sa fie mai mici si sa ne diminuam portia de mincare – in caz contrar ne ingrasam. Un copil consuma zilnic si 50 de kilocalorii/kilogram corp, pe cind un adult semisedentar se poate multumi cu 27-28 kcal pentru fiecare kilogram corp. Este firesc sa ne scada rata metabolismului bazal odata cu virsta si este unul dintre motivele pentru care este recomandat sa facem sport toata viata.

Imediat, post efort fizic si in continuare citeva ore creste rata metabolismului bazal, deci continuam sa ardem calorii si dupa ce efortul fizic s-a incheiat si evitam procesul de ingrasare. Pe de alta parte, tu spui ca ai inceput sa te ingrasi brusc si nu in timp – pentru a exclude alte cauze in afara celor fiziologice, iti recomand sa faci citeva analize hormonale, de exemplu o dozare de TSH (un hormon ce controleaza activitatea tiroidei).

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here