Baga un ardei iute

0
290

Fasole Lima? Lăptuci? Pfiu! Cel mai sănătos aliment din farfurie ar putea fi chiar el – aaaahhh, ohhhh – ardeiul iute. Era a treia zi de concediu in peninsula mexicană Yucatan și muream de foame.

Condus de senzația de gol din stomac,mă plimbam pe străduțele satului Playadel Carmen, cînd am dat de un mic restaurantrustic pe care îl chema ChacMool. Mirosul de mîncare ce răzbăteapînă afară mă scotea din minți. Am pășitînăuntru, pe o podea de lemn tocită demiile de ghete care o călcaseră în picioare.

Un ventilator de tavan mizerabil învîrteaaerul cald și umed, în timp ce cîtevamuște se roteau ca nebunele în jurulcapului meu.În cîteva minute a aterizat pe masamea o farfurie cu un pește sfîrîind și cîtevalegume decongelate fierte. O canăcu sos salsa a poposit și ea alături, iar eum-am aruncat asupra mîncării mai cevaca un miner care tocmai dãduse peste unminereu de aur.

Dar salsa nu era deloccondimentată. Așa că am pus chelneruluio întrebare inocentă: “Ceva mai iuten-ai?“Acum cînd mă gîndesc mai bine, trebuiasă fi fost mai atent la sclipirea maleficădin ochii tipului în timp ce se îndreptaspre bucătărie, la tonul ciudat dinvocea lui cînd mi-a spus “Serviți cu plăcere”după ce mi-a așezat pe masă un bolmic cu un lichid transparent în care pluteaudouă bucăți mici de coajă de ardeiportocaliu.

Pe moment însă, eram atît defericit că o să îmi potolesc foamea, încîtam ignorat toate aceste semnale, am luatbolul în mînă și am împrăștiat lichidulaparent inofensiv peste toatã mîncarea,apoi m-am aruncat din nou în legume.Cînd a început să mă ardă, am crezutcă am fost lovit de o rachetă Stinger înflăcări.

Am apucat să mai trag aer o singură dată înainte ca gîtul să mi se închidă. Mă durea atît de tare, încît mi se păreacă am înghițit gazolină aprinsă. Sîngelemi-a năvălit în cap atît de rapid, încîtaveam senzația că pielea de pe față mise rupea în fîșii. Cu ochii împăienjenițide lacrimi și amețeală, l-am întrezărit pechelner întrebîndu-mă fără pic de compasiune:“Iute, nu?”

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here