Baga omega!

0
328

In afara de faptul ca nu maninca deloc legume si ca bautura lor nationala este denumita afectuos “Moartea neagra”, islandezii au o alimentatie foarte sanatoasa, despre care ai putea sa inveti si tu cite ceva. Pentru ca, vezi tu, barbatii din Islanda au cea mai mare speranta de viata din lume – o medie de 78,7 ani, mai precis.

Cam cu citeva luni mai mult decit japonezii, care se claseaza pe locul 2, si cu cel putin 4 ani mai mult decit tine. Nativii din Islanda cred ca motivul pentru care traiesc atit de mult e singele lor viking.

Stiinta ne arata insa ca motivul adevarat este continutul farfuriilor lor. In fiecare an, populatia Islandei consuma 29.000 de tone de peste, adica 100 de kg de peste pe cap de locuitor, mai mult decit oricare alta natie, cu exceptia citorva state-insula cu nume greu de pronuntat (ne cerem scuze de la cititorii fideli MH din Tokelau si Niue).

Vorbim deci de 100 de kg de peste, din care daca scadem oasele, capetele, solzii, maruntaiele si resturile de la cina, tot raminem cu ceva mai mult de 170 g de peste pe zi pentru fiecare femeie, barbat si copil din Islanda – de opt ori mai mult decit americanii, de exemplu. Nu e deloc complicat sa intelegi procesul cauza-efect intre consumul de peste si speranta de viata considerabil mai mare.

Care-i secretul pestelui? Cercetatorii cred ca e vorba de grasimile pe care le contine. Nutritionistii ne recomanda mereu sa evitam grasimile din carnea de vita sau de porc, dar asta este… ma rog, o cu totul alta mincare de peste. si asta pentru ca pestele e foarte bogat in acizi grasi omega-3 – grasimi poline-saturate sanatoase, vitale pentru multe dintre functiile biologice ale corpului uman.

Pe scurt, ai nevoie de acesti acizi grasi pentru a supravietui. Acizii grasi omega-3 fac parte din membrana tuturor celulelor din organism; in plus, ei stau la baza formarii hormonilor responsabili cu majoritatea proceselor fiziologice ale corpului. Un rezumat rapid despre acizii grasi Omega-3.

Exista 3 tipuri: acid eicosapentenoic, acid docosahexenoic si acid alpha-linoleic, cunoscuti si ca acizii EPA, DHA si ALA.EPA si DHA, acizii grasi cel mai intens folositi de corpul nostru, se gasesc in cantitati considerabile doar in vietatile care traiesc in apa, in special in carnea pestilor de apa rece (pentru ca acestia au nevoie de mai multa grasime pentru izolatie).

Acizii ALA, pe de alta parte, se regasesc in alimente derivate din plante: seminte de in, ulei de canola, boabe de soia, seminte de dovleac si nuci.Un amanunt important: daca vrei ca ALA sa isi faca bine treaba in corpul tau, ficatul trebuie sa il transforme in EPA si DHA. Eficienta medie de conversie este de 10-15%. Asta inseamna ca pentru a inlocui un gram de acizi omega-3 din carnea de peste, ai nevoie de 6 g de acizi ALA din mincaruri vegetale, care vor fi transformate apoi in DHA si EPA.

Iata de ce pestele e considerat secretul unei vieti lungi si sanatoase. Prin 1970, oamenii de stiinta au observat o rata de deces foarte mica printre eschimosii din Groenlanda, in ciuda procentajului foarte mare (40) de calorii provenite din grasimi pe care acesti tipi le ingurgitau zilnic. Fenomenul a devenit cunoscut sub numele de “paradoxul eschimosilor”, deoarece contrazicea total descoperirile anterioare, conform carora o dieta bogata in grasimi duce la aparitia bo-lilor cardiovasculare.

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here