Arta omletei împăturite

0
2131

De Rodale Test Kitchen. Adaptare de Oana Popa. Foto: Ted Cavanaugh.

Orice bărbat crede că e în stare să prepare o omletă genială. Noi, cei de la Rodale Test Kitchen, credeam la fel. În fiecare zi, facem experimente gastronomice pentru reviste ca Men’s Health, Women’s Health și Runner’s World. Dar, în timp ce reflectam la toate omletele-experiment (ușoare, grase, pufoase, elastice, care ne-au schimbat viața, care ne-au frânt inima), am început să ne întrebăm: de ce este atât de greu să stăpânești arta omletei perfecte?

În căutarea noastră după un răspuns, am început cu o mențiune: omleta franțuzească, moale, nu este pentru noi. Preferăm omleta americană, consistentă – groasă, dar pufoasă, umplută și împăturită, puțin arsă pe fund. Dar, pentru a obține această omletă perfectă, trebuie respectate niște reguli importante, așa cum chiar noi am descoperit, după mai multe încercări.

1. Folosește ustensilele potrivite

Tigăile grele, nonaderente, sunt cele mai potrivite pentru omlete, datorită compoziției lor stratificate – oțel inoxidabil, aluminiu și cupru. Oțelul inoxidabil se încălzește mai greu, dar își menține bine temperatura, în timp ce aluminiul și cuprul se încălzesc mai ușor. Combinația de trei metale creează o suprafață care se încălzește repede, uniform și complet.

O tigaie subțire tinde să se încălzească neuniform, crescând riscul unei omlete necoapte sau prea coapte. Pentru omleta din trei ouă, o tigaie de 25 de centimetri e cea mai potrivită. Noi recomandăm tigaia nonaderentă. Dacă o folosești intens și nu te ocupi să o întreții, stratul nonaderent oferă protecție suplimentară. În plus, suprafețele nonaderente actuale nu sunt periculoase la temperaturi obișnuite.

2. Bate ouăle, lasă-le să se odihnească

Am încercat să adăugăm lapte, apă și smântână, dar omletele cu lichide încorporate au ieșit plate. Aerul, nu lichidele, face ouăle pufoase și ușoare. Bătutul ouălor e secretul.

Folosește un tel sau o furculiță și bate ouăle cu puțină sare și piper, până când la suprafață apar bule de aer, iar albușul și gălbenușul s‑au omogenizat complet. Apoi, lasă ouăle să se odihnească. Am furat sfatul acesta din The Food Lab de J. Kenji Lopez-Alt.

În cadrul experimentelor noastre, am prăjit ouă care fuseseră lăsate să se odihnească între 8 și 17 minute. Omletele din ouă care se odihniseră mai puțin au ieșit mai plate dar mai cremoase, celelalte au ieșit cu aproape o jumătate de centimetru mai groase. Sarea împiedică proteinele din ouă să se solidifice prea mult. Rezultatul este o omletă mai fină și mai aerată.

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here