Alimentul ăsta ar putea fi cauza pentru care te îngrași! Îl consumi?

0
2144
aliment

Adaptare: Casa de Traduceri; Foto: Pixabay

E ceva ce probabil mănânci în fiecare zi!

Un raport recent sugerează că 50 la sută din populația lumii nu are o greutate sănătoasă, iar acest lucru ar putea fi cauzat de cantitatea enormă de ulei vegetal consumată la nivel mondial.

Tim Benton, profesor la Universitatea din Leeds, a declarat pentru BBC că, deși uleiul vegetal era un produs rar în trecut, uleiul de soia și de palmier sunt atât de populare acum încât sunt considerate a fi două din cele opt grupe alimentare principale (alături de grâu, orez, porumb, zahăr, orz și cartofi) care furnizează 85 la sută din cantitatea mondială de calorii.

Pe parcursul ultimelor trei decenii, acordurile comerciale au transformat uleiul vegetal într-un produs mai ieftin și mai ușor de fabricat, exportat și importat. Totuși, această transformare a avut și câteva consecințe pozitive, subliniază Benton. Mai exact, a ajutat enorm la reducerea foametei mondiale și a permis „celor mai săraci dintre cei săraci să aibă acces la calorii ieftine”.

În același timp, obezitatea la nivel mondial s-a dublat din 1980 încoace, iar Benton bănuiește că asta se întâmplă pentru că oamenii mănâncă mai multe alimente nesănătoase importate decât alimente disponibile la nivel local.

Corinna Hawkes, directorul Centrului pentru Politici Alimentare din cadrul Universității din Londra, a declarat pentru BBC că este posibil și ca costul redus și disponibilitatea crescută a petrolului să fi schimbat modul în care unele țări își prepară mâncarea.

De exemplu, în China nu e neobișnuit ca alimentele să fie prăjite în ulei, iar brazilienii folosesc cantități mari de ulei atunci când prepară anumite feluri tradiționale de mâncare.

De asemenea, Hawkes a ridicat și problema semințelor de quinoa, adică ideea că cererea enormă pentru quinoa din ultimii ani a dus la creșterea prețului și la imposibilitatea achiziționării acestui aliment pentru oamenii din țările unde e cultivat.

Cercetările nu sunt tocmai susținute de probe; dar există anumite dovezi anecdotice care demonstrează că majorarea cererii pentru quinoa a crescut veniturile fermierilor bolivieni, dar, în același timp, le-a îngreunat accesul la quinoa pentru că a devenit prea scump pentru ei – forțându-i pe săracii bolivieni să consume alimente procesate și ieftine.

Desigur, și tehnologia a schimbat modul în care ne trăim viețile. Faptul că poți lucra, mânca, face cumpărături și trăi aproape complet online fără a fi nevoit să te ridici de pe canapea nu prea ajută lupta împotriva crizei obezității.

Criza obezității e complicată. Dar ăsta este un moment bun să ne amintim că, deși e sănătos, uleiul este dens în calorii, așa că ar trebui să-l folosești cu moderație atunci când gătești. Și, atunci când poți, utilizează uleiul de măsline pentru beneficiile sale pentru sănătatea inimii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here