Alege cele mai bune mere

0
826

Vrei să compari mere cu mere? Ei bine, iată ce au în comun cele 7.500 de varietăți: conțin multe fibre, puține calorii și sunt pline de fitonutrimente, inclusiv quercitină și kaempferol (substanțe care îți protejează inima). Această combinație este atât de puternică, încât, dacă mănânci câte un măr pe zi, timp de o lună, îți poți reduce nivelul de colesterol LDL cu 40 de procente, potrivit unei cercetări recente de la Universitatea de Stat din Ohio. Asta nu înseamnă că soiurile Galas și Granny Smith pot fi puse pe picior de egalitate din punct de vedere nutritiv, ori că nu poți maximiza efectul soiului McIntosh.

Mizează pe coajă
Știi de ce nu e bună plăcinta cu mere? „Coaja merelor conține de la șase până la opt ori mai mulți polifenoli decât miezul lor, plus alte substanțe benefice“, spune Vasantha Rupasinghe, profesor asociat de agricultură la Universitatea Dalhousie din Nova Scotia. Când mergi la piață, întreabă vânzătorii ce soiuri au coaja cea mai subțire. Iar la supermarket încearcă două varietăți cu coaja subțire, Red Delicious și Idared.

Optează pentru mere bio
„Merele crescute în mod convențional sunt mai mari, întrucât fertilizatorii sintetici contribuie la reținerea apei“, spune Rong Tsao, om de știință de la Centrul de Cercetări Guelph Food în Ontario. Asta diluează nutrimentele din miezul fructelor, iar tu consumi mai puține sub­stan­­țe hrănitoare. În plus, 99% dintre merele normale testate de Departamentul de Agricultură al Statelor Unite conțin pesticide, comparativ cu doar 33% dintre cele organice.

Alege roșu
„Nuanța roz a merelor se datorează prezenței antocianinelor, o categorie de polifenoli care luptă împotriva bolilor de inimă, prezente și în vinul roșu“, spune Rong Tsao. Și cu cât sunt mai roșii, cu atât mai bine, motiv pentru care trebuie să încerci Red Delicious. Cercetările lui Tsao au arătat că acest soi are cea mai mare concentrație de polifenoli, fiind urmat de merele Northern Spy și Idared.

 

Fă cumpărături ca un snob
Nu cumpăra mere cu zgârieturi ori pete. Pe lângă faptul că lumea va crede că ești un tip care nu știe să aleagă fructe frumoase, imperfecțiunile de la nivelul cojii pot fi un semn al îmbolnăvirii ori infecției fructului. Alege așadar unele care arată bine și depozitează-le la rece. Un studiu german arată că merele care au fost ținute la frigider au păstrat o cantitate mai mare de polifenoli decât cele care au fost lăsate la temperatura camerei.

 

Adaptare de Irina Mereacre. Foto: Levi Brown

 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here