6 alimente din care îți poți lua electroliții de care ai atâta nevoie

0
2465
Când auzi cuvântul „electroliți”, nu te putem învinovăți dacă te gândești automat la băuturi pentru sportivi precum Gatorade. Dar astfel de băuturi sau geluri nu sunt nicidecum singurele surse de electroliți.

„Pentru cei mai mulți oameni, metoda optimă de a obține cantitatea suficientă de electroliți este o dietă bogată în nutrienți”, spune Ryan Maciel, dietetician din Cambridge, Massachussets. „În plus, alimentele au avantajul că nu îți aduc la fel de multe calorii (majoritatea din zaharuri) ca băuturile de genul Gatorade”.

Dar ce sunt de fapt electroliții? Pe scurt, sunt ioni electrizați (sodiu, calciu, magneziu sau potasiu, de exemplu) care sunt folositori pentru mușchi și nervi și care joacă un rol important pentru o bună hidratare, explică Kim Schwabenbauer, fondatorul Fuel Your Passion. Dacă faci sport timp de 60-90 minute sau mai mult în mod regulat, cel mai probabil că pierzi o mulțime de electroliți prin transpirație.

„Ei și ce-i așa rău în asta?”, te-ai putea întreba. Ei bine, riscul febrei musculare crește semnificativ, pentru că relaxarea musculară are nevoie de electroliți. În cazuri extreme, dezechilibrul electrolitic poate avea efecte ca oboseala, greața și voma, durerile de cap, fluctuațiile de tensiune sau chiar leșinul.

Așadar, n-ai prea vrea să apelezi la Gatorade dar vrei să-ți menții un tonus bun? Iată 6 sugestii de alimente care favorizează echilibrul electrolitic. Tocmai de aceea, sunt foarte recomandate pentru prima masă de după antrenament.

  1. Supele

„Sodiul este principalul electrolit pierdut prin transpirație. Aceste pierderi sunt foarte importante pentru sportivi, pentru că principalul rol al sodiului este prevenirea retenției de apă și a febrei musculare.

O supă care conține 300-600mg de sodiu te și hidratează, asigurându-ți necesarul de sodiu.

2. Laptele cu ciocolată

Laptele de după antrenament conține electroliți cum ar fi calciul (care asigură oase sănătoase și e folositor sănătății cardiace), sodiu și potasiu (un element esențial pentru mușchi), spune Schwabenbauer.

Nu trebuie să te îngrijoreze nici zahărul, mai ales dacă bei laptele cu ciocolată după antrenament. Băutura îți asigură un raport de 3:1 între carbohidrați și proteine, adică exact ce ai nevoie pentru refacerea musculară.

3. Fructele

Bananele, dar și portocalele sau pepenele galben sunt surse foarte bune de potasiu. Ele îți asigură și carbohidrații de care ai nevoie pentru readucerea glicemiei la nivelul optim și pentru o refacere rapidă după un efort fizic susținut.

 

 

 

4. O mare salată

Multe din ingredientele pe care le punem de obicei în salate, cum ar fi legumele verzi, fasolea neagră, sfecla sau cartofii dulci conțin mult potasiu. Măslinele, roșiile sau salata verde au, de asemenea, clorură, care acționează alături de sodiu pentru a-ți asigura o bună hidratare. Adaugă niște orez sau nuci pentru o masă perfectă! Acestea au un conținut ridicat de magneziu, spune Maciel, care e esențial pentru echilibrul energetic.

 

5. Semințele de dovleac

„Semințele sunt o sursă foarte bună de magneziu. Doar două lingurițe conțin 74 mg de magneziu, adică un sfert din doza zilnică recomandată”, spune Schwabenbauer. Poți fie să le adaugi la salată sau să le mănânci ca atare pentru a fi ceva mai în forță chiar și după antrenament.

 

6. Iaurtul grecesec

Pentru a produce energie, celulele au nevoie de fosfat, parte componentă a moleculei de ATP, sursa energiei, spune Schwabenbauer.

Mulți își asigură fosforul mâncănd alimente bogate în proteine. Dar iaurtul grecesc e o opțiune foarte bună pentru că, pe lângă proteine (12-16 la 100g), asigura un sfert din doza zilnică recomandată de fosfor, precum și calciu.

Încearcă să-l mănânci cu 2 ore înainte de antrenament. Astfel, îi dai corpului tău posibilitatea să digere între timp, fără a ajunge însă lihnit de foame.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here