5 feluri în care să scapi în sfârșit de colacul pe care îl cari – și să nu-l mai pui înapoi

0
2099

De Michael Easter. Foto: Guliver/Thinkstock. Adaptare: Casa de Traduceri

Am un prieten care are o statură impresionantă: 1,90 m, 110 kg. Nu e „gras”, dar ar putea să renunțe la câteva kilograme. Fetele îi spun „ursuleț”. 

Ocazional joacă baschet și o dată sau de două ori pe săptămână merge la sală. Deci greutatea în plus nu vine din lene. Vine din mesele îmbelșugate.

Prietenul ăsta al meu e genul de tip care îți va termina resturile de aripioare de pui din farfurie, care va comanda un aperitiv la fiecare masă și se va întoarce de la meci cu o bere și o șaorma mare cu de toate în mână.

Acum un an s-a hotărât să slăbească. Așa că s-a apucat de paleo. Adio chipsuri, adio mâncat în oraș, adio prăjituri. Bun venit pui, kale și lapte de cocos. 

Mi-a spus că dieta nu pare complicată – i-a dat o idee clară despre ce poate și ce nu poate să mănânce – și în plus mulți tipi de la sală țin dieta asta și arată foarte bine.

Dieta chiar a dat rezultate! Când l-am văzut din nou, la trei luni de când spusese că va începe să mănânce ca omul preistoric, era clar mai puțin corpolent – slăbise cam 10 kilograme, spunea el.

Dar l-am văzut apoi peste câteva luni, intrase din nou în forma deja consacrată de ursuleț.

Ce concluzie tragem de aici? Cunoaștem cu toții pe cineva care s-a apucat de o dietă – Paleo, Zone, Atkins sau South Beach – și a slăbit, după care s-a îngrășat la loc. De ce atât de mulți oameni dau greș cu dietele?

Trecerea de la a mânca „orice” la o dietă foarte strictă e ca și cum te-ai urca direct de pe bicicletă într-un Ferrari cu cutie manuală pe autostradă”, spune dr. Krista Scott-Dixon, autoarea unui program de coaching în nutriție pentru Precision Nutrition.  „Poate că te descurci o vreme, dar până la urmă vei ceda”.

Nu cedezi pentru că nu ai voință, motivație sau respect de sine. Ci din două motive principale.

1. Nu încalci regulile niciodată

Persoanele care țin diete de avarie se adaptează cu greu din mers.

Când ții regim, probabil trăiești într-o realitate alb-negru, în care unele alimente sunt „rele” iar altele sunt „bune”, explică Scott-Dixon. Exact acest tip de gândire te va face să dai greș până la urmă.

O persoană care mănâncă pentru menținerea siluetei dorite – cunoscută și ca persoană care mănâncă sănătos tot anul – înțelege însă că multe alimente – chiar dacă sunt „rele” – își au locul lor în dieta și stilul de viață adoptate. Așadar, această persoană înțelege de ce este perfect OK să aibă o „zi de trișat” în fiecare săptămână sau să-și satisfacă din când în când câte o poftă.

Pentru a exemplifica, Craig Weller, nutriționist la Precision Nutrition, spune să ne imaginăm ce înseamnă să punem un castron cu cartofi prăjiți în fața unei persoane care apelează la diete de avarie și ce înseamnă același castron pentru o persoană care mănâncă sănătos tot anul.

„Persoana care mănâncă sănătos tot anul poate că va lua câțiva cartofi și apoi se va opri”, spune el. „Și asta e perfect acceptabil, pentru că își dă seama că toate celelalte lucruri pe care le face sunt sănătoase, prin urmare câțiva cartofi prăjiți nu prea contează în schema generală a stilului său de viață”.

„Pe de altă parte, văd atât de multe persoane care apelează la diete de avarie pentru care nutriția funcționează după principiul totul sau nimic”, spune el.

Dacă iei un cartof prăjit și cartofii prăjiți nu apar pe lista de alimente permise de „regulile” dietei tale – pac! – totul se năruiește. Te pui pe mâncat și termini tot castronul, și cam asta a fost cu dieta, spune Weller.

Dintr-o dată, te trezești exact acolo de unde ai pornit.

2. Nu ești în elementul tău

Stresul afectează foarte ușor persoanele care apelează la diete de avarie, spune Weller.

Iar asta pentru că noul tău fel de a mânca nu reprezintă comportamentul tău obișnuit. Trebuie să știi exact ce mâncare cumperi, câte porții ai voie să mănânci, dacă la un anumit restaurant au feluri de mâncare pe care le-ar fi putut mânca și omul preistoric – toate acestea reprezintă motive suplimentare de anxietate.

Așa că dacă ți se întâmplă ceva neașteptat în viață – de exemplu un blocaj în trafic chiar înainte de o întâlnire importantă, o ceartă cu partenera de viață, o noapte nedormită – dieta (care reprezintă și o mare sursă de stres) e prima la care vei renunța, spune Weller. Revii la vechile tale obiceiuri. La setările pe pilot automat cu care erai obișnuit.

Și atunci un cartof prăjit se transformă într-un castron plin.

Pentru o persoană care mănâncă sănătos tot anul, mâncarea nu este o sursă de stres. Nu există niciun pic de anxietate asociată cu fiecare masă. O astfel de persoană a găsit deja o formulă care a funcționat de-a lungul anilor.

Când apare stresul, dieta sa rămâne pe pilot automat, dar dieta ta se face praf și se duce de râpă.

Soluția pentru cei care apelează la diete de avarie

Nu vrem să spunem că „dietele de avarie” nu dau rezultate.

Fundamentele nutriționale pe care sunt bazate pot cu siguranță să te ajute să-ți menții sub control greutatea – cel puțin pe termen scurt. Dar, dacă vrei să nu pui kilogramele la loc, trebuie să fii capabil să te ții de dietă.

Desigur, poți să dai jos „rucsacul” în 45 de zile, exact așa cum promite dieta, dar kilogramele nu vor întârzia să reapară.

Gândește-te la asta: În 2005, un studiu al Jurnalului American de Nutriție Clinică a constatat că doar 20% din persoanele care încep o dietă și pierd în greutate reușesc să mențină greutatea respectivă timp de un an sau mai mult.

Din cei 20%, persoanele care și-au menținut greutatea timp de 5 ani au reușit să nu se mai îngrașe deloc tot restul vieții, a constatat studiul.

Motivul: Până la momentul respectiv, au învățat cum să evite regulile și să folosească dieta în folosul lor. Dietele au început să meargă pe pilot automat.

„A învăța să mănânci sănătos este ca și cum ai învăța să vorbești o limbă străină”, spune Weller. „Înveți puțin câte puțin, până când devii fluent”.

Iată ce consideră Weller și Scott-Dixon că funcționează: Ia-o încet. Alge un singur obicei simplu asociat cu mâncarea sănătoasă și practică-l cel puțin două săptămâni.

Este durata ideală în care poți introduce cu ușurință o deprindere nouă în viața ta, astfel încât să nu mai fie stresantă, spune Scott-Dixon. După această perioadă de două săptămâni, comportamentul devine deprindere.

Apoi, adoptă alt comportament asociat cu mâncatul sănătos și practică-l timp de două săptămâni. Continuă să repeți acest proces. 

Începe așa: include în viața ta aceste cinci comportamente simple, care nu implică niciun stres, câte unul pe rând. Atunci când se termină perioada de acomodare cu unul din comportamente, nu renunța la el, ci pur și simplu include-l pe următorul.

Fiecare dintre ele este eficient, dar dacă le aplici pe toate vei putea să-ți transformi permanent corpul și vei deveni o persoană care mănâncă sănătos tot anul pentru tot restul vieții tale.

Săptămânile 1 și 2

Mănâncă încet.

Oprește-te din devorat mâncarea. Cercetările au arătat în mod constant că dacă mănânci mai încet și monitorizezi cu atenție cât de mult ai consumat în timpul mesei, vei reuși să mănânci mai puțin, spune Brian St. Pierre, MS, RD, CSCS, Director pentru Nutriție de Performanță la Precision Nutrition.

Săptămânile 3 și 4

Mănâncă proteine

Proteinele reprezintă un super nutrient: Ele ajută la creșterea și menținerea masei musculare și la arderea grăsimilor, ajutându-te să te simți mai sătul, chiar dacă per total vei mânca mai puțin. Iată de ce ar trebui să-ți propui să mănânci două porții cam cât o palmă de proteine la fiecare masă (șase-opt porții de proteine pe zi, de dimensiunea unei palme).

Cele mai bune surse: carne, pește, ouă, iaurt grecesc, brânză cottage sau o măsură de pudră proteică.

Săptămânile 5 și 6

Mănâncă legume

Da, legumele sunt pline de vitamine, minerale și fitonutrienți care te ajută să fii sănătos. În plus, au un număr minim de calorii și, pentru că sunt pline de apă și fibre, te ajută să te simți sătul.

Poți să te gândești și așa: Legumele înlocuiesc de fapt acele alimente hiper-calorice și „nesănătoase” pe care le mâncai înainte.  Încearcă să mănânci două porții de legume de dimensiunea unui pumn la fiecare masă (șase-opt porții de legume pe zi).

Săptămânile 7 și 8

Dormi suficient

Ai fi surprins să afli că somnul e la fel de important ca dieta și sportul pentru felul în care arăți, felul în care te simți și pentru performanțele tale, spune St. Pierre.

„Iată de ce îi punem pe clienții noștri să găsească o modalitate în care să își creeze o rutină de somn pe care să o poată respecta”. Încearcă să dormi 7-8 ore pe noapte.

Săptămânile 9 și 10

Relaxează-te

Stresul prea mare în viață îți poate afecta greutatea. „Stresul e groaznic”, spune St. Pierre. „Te face să acumulezi grăsime, îți reduce masa musculară, îți afectează sănătatea și îți reduce performanțele sportive”.

Iată de ce dacă aloci 20 de minute pe zi pentru orice activitate – oricare – care să-ți reducă stresul, vei arăta mai bine și vei reuși și să iei decizii alimentare mai bune. Încearcă meditația, joaca cu câinele, mersul pe jos, cititul, sau chiar să construiești Lego.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here