3 rețete organice esențiale

0
872

Adaptare de Irina Mereacre. Foto: Sam Kaplan.

Expertul nostru James Oseland face parte din juriul emisiunii Top Chef Masters și este redactorul-șef al revistei Rodale’s Organic Life.

Am devenit fidel produselor organice, destul de ­ciudat, în adolescenţă, când eram pasionat de cultura punk și de anarhism. Odată cu dansurile halucinante în care era musai să-ţi scuturi pletele de culoare portocaliu-neon, am devenit neîncrezător în mâncarea procesată industrial pe care o consumasem în copilărie. Descoperisem ce zăcea cu adevărat în ambalajele ţipătoare  caloriile goale, rezultatul practicilor agricole neortodoxe. Și, ca parte din răzvrătirea mea faţă de orice grup de influenţă, am început să strâmb din nas la orice produs care provenea din vreo fabrică. Însă acest stil de viaţă nou a stabilit și niște limite referitoare la dieta mea. Pe atunci subzistam aproape în totalitate pe baza unei alimentaţii alcătuite din avocado, brânză Monterey Jack și sand­vișuri cu germeni, preparate cu pâine din făină de grâu integrală. Având în vedere oferta săracă de produse bio comercializate la magazinele din orașul meu, nu eram singurul care întâlnea dificultăţi în abordarea unei diete bazate pe produse naturale.

Și chiar dacă acele zile mi-au conturat caracterul, sunt atât de fericit că este o perioadă încheiată! Circa patru decenii mai târziu, încă mai sunt adeptul produselor organice, însă acum opţiunile mele nu se limitează la supă de linte și orez brun. Din fericire, mișcarea pentru o agricultură organică a atins un nivel de maturitate, iar acum stilul alimentar pe care îl îmbrăţișează este mai vast și mai permisiv.

Astăzi îmi înfig furculiţa și cuţitul într-un cotlet provenit de la un animal crescut cu iarbă (adică organic). Am evoluat de la brânza Jack la varianta organică Manchego. Savurez o varietate mare de legume organice, care sunt mai colorate și mai diverse decât cele ambalate pe care le consumam în copilărie. (Și, evident, conţin mai multe nutrimente.) Gătesc cu produse organice pentru că, deși au un preţ ceva mai ridicat, sunt mai bune pentru sănătatea mea, au un gust mai intens și un impact pozitiv asupra mediului înconjurător.

De asemenea, gătitul este mai simplu: datorită ingredientelor proaspete pot prepara mâncăruri simple și consistente. Întrucât produsele organice sunt atât de aromate, nu trebuie să fac cine știe ce efort ca să pun ceva pe masă. De asemenea, mă simt bine știind că mâncarea cu care îmi servesc prietenii și familia nu a fost tratată cu o grămadă de pesticide.

Îţi voi prezenta trei reţete care se prepară rapid. Încearcă-le, dar fă-le, pe cât posibil, cu ingrediente organice. Sunt sănătoase atât pentru tine, cât și pentru planetă. Bonus: sunt extrem de delicioase.

1. Pește spadă la grătar cu sparanghel

Această reţetă este preferata mea atunci când vreau să prepar ceva rapid, după job. Marele beneficiu: aromele sunt irezistibile.

MH0515_NUT_ORG_08

De ce ai nevoie

½ ceașcă de frunze de coriandru proaspete

1 ou mare

1 lingură de suc de lămâie

1 linguriță de capere scurse

½ linguriță de muștar de Dijon

1 cățel de usturoi tocat

3 linguri de ulei de măsline extravirgin și extra, pentru uns

225g de tulpini de sparanghel, preferabil groase

1 bucată de pește spadă (225 g, cu grosimea de doi centimetri și jumătate)

Cum îl prepari

1. Preîncălzește gră­­­­tarul la foc mediu. Într-un blender ori într-un robot de bucătărie pune piure din coriandru, ou, suc de lămâie, capere, muștar și usturoi; adaugă sare și piper. Pune cele trei linguri de ulei; amestecă.

2. Străpunge sparanghelul cu două bețe din bambus ca să obții o „plută“. Unge sparanghelul cu ulei și condimentează cu sare și piper. Procedează la fel cu peștele.

3. Pune pe grătar peștele și sparanghelul, întorcându-le pe ambele părți o dată sau de două ori, până când carnea devine aurie și bine făcută, circa șase minute în total, iar legumele sunt ușor carbonizate și moi, circa opt minute. Scoate bețele; pune sparanghelul lângă pește. Stropește mâncarea cu sos. (Sosul rămas poate fi păstrat la frigider timp de trei zile.) Vei obține o porție.

Avantaj bio

Ouăle certificate organic provin de la păsări crescute fără antibiotice. Prin urmare, acestea conțin mai puține bacterii rezistente la antibiotice față de cele nonorganice, arată un studiu german din 2010. Oul crud din această rețetă crește consistența cremoasă a sosului. Dacă te îngrijorează riscul toxiinfecției alimentare, elimină-l de pe lista cu ingrediente.

2. File de mușchi de porc la grătar cu sos de portocale și salată cu varză kale

Mereu voi opta pentru mușchiul de provenienţă organică – este mai consistent decât varianta convenţională. Savurează această mâncare cu cineva drag.

MH0515_NUT_ORG_09

De ce ai nevoie

2 ardei iuţi ancho mari, fără cozi

3 portocale mari

2 căţei de usturoi

¼ linguriţă de oregano uscat

450g de file de mușchi de porc

170g de varză kale, fără nervuri, feliată fin

2 linguriţe de oţet din vin alb

2 linguri de ulei de măsline extravirgin

Ulei vegetal pentru ungerea grătarului

 Cum îl prepari

1. Încălzește o tigaie uscată la foc mediu. Rumenește ardeii iuţi un minut. Scoate seminţele și nervurile și cufundă-i în apă rece circa 20 de minute. Scurge-i.

2. Stoarce trei sferturi de ceașcă plus două linguri de suc de la două portocale. Taie părțile superioară și inferioară ale portocalei rămase. Îndepărtează coaja și miezul din lateral. Taie fructul în două, pe lungime, apoi feliază fiecare jumătate.

3. Într-un blender, prepară piure din ardei iuţi, ceașca de suc, usturoi, oregano și puţină sare. Pune carnea ­într-un vas; acoper-o cu un sfert de ceașcă de sos. Las-o 30 de minute la temperatura camerei.

4. Preîncălzește grătarul. Pune într-un bol varza kale, două linguri de suc de portocale și oţetul; asezonează cu sare și piper. Amestecă, apoi adaugă uleiul de măsline și feliile de portocală.

5. Lasă carnea pe un grătar uns cu ulei, la foc direct, până va avea urme de bare pe fiecare parte, între opt și 10 minute. Mut-o în zona cu sursă de încălzire indirectă și pune capacul. ­Întoarce-o din când în când, până ce termometrul introdus în carne indică 63ºC. Las-o 10 minute.

6. Împarte salata de varză kale în două farfurii. Feliază carnea și pune-o peste. Servește cu sos. Vei obţine 2 porţii.



LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here