12 fructe exotice de încercat

0
6072

Fructele exotice sunt bune atunci când sunt proaspete, când vitaminele încă nu au început procesul de degradare; altfel spus, la scurt timp după ce le-ai cules. Asta nu înseamnă că cele câteva sortimente de fructe pe care le poţi găsi în supermarketurile din ţară nu merită consumate, dar dacă vei ajunge în vacanță în zone mai puțin populare, trebuie să încerci deliciile locului.

Am ales 12 fructe pe care cu siguranță merită să le încerci măcar o dată.

 

1 / Rambutan
Are un gust dulce-acrişor, similar cu al strugurilor albi. Te poţi întâlni cu preparate care îl conţin în sud-estul Asiei, dar şi în Hawaii, iar reţetele variază de la salate delicioase de fructe sau sorbetto, până la rambutan umplut cu pastă de usturoi ori preparat pane. Consumat ca atare, ajută la reducerea hipertensiunii arteriale, scade riscul de diabet zaharat şi, aplicat local la nivelul leziunilor cutanate, are efect cicatrizant.

rambutan on white background

 

2 / Kiwano
Aroma lui te duce cu gândul la castravete, dar este acrişoară, cu note de lime şi un ușor gust de banană. Deşi originar din Africa, e posibil să îl întâlneşti şi în farfuriile din Chile, Australia sau Noua Zeelandă, mai ales în salate, îngheţate ori cocktailuri. Este puternic hidratant şi conţine antioxidanţi care protejează sistemul nervos central.

kiwano melon

 

3 / Cherimoya

Pulpa albă, extrem de dulce şi de moale, se apropie de un mix între banană, piersici şi căpşuni. O vei găsi în tot felul de cocktailuri şi smoothie-uri, în sudul Asiei sau în Anzi. Are un conținut mare de antioxidanți și poate fi util în perioada de refacere de după un infarct miocardic.

Fotolia_24524591_Subscription_XL.jpg_© WANG HSIU-HUA - Fotolia.com

 

4 / Zapote Prieto
„Chocolate pudding fruit“ este originar din America Centrală şi de Sud şi se folosește pentru diferite lichioruri ori gemuri. Crede-ne pe cuvânt, toate au o textură şi o aromă senzaţionale. Gândeşte-te doar la un gem cu gust de ciocolată. În plus, are acţiune puternic astringentă, fiind un fruct folosit adesea pentru vindecarea leziunilor cutanate sau pentru reducerea febrei de natură infecţioasă.

Fotolia_37726509_Subscription_XL.jpg_© Downunderphoto - Fotolia.com

 

5 / Miraclefruit
Are proprietatea incredibilă de a păcăli papilele gustative, distorsionând gustul acru. Astfel, lămâile şi limetele, consumate împreună cu sucul de miraclefruit, devin mai dulci, păstrând totuși aroma specifică. Dacă ajungi în zonele din vestul Africii, ai toate şansele să bei cea mai bună limonadă din lume.

two-tablets

 

6 / Mâna lui Buddha
Deși pare desprins din filmele cu extratereştri, este din familia citricelor. Îl vei întâlni în China sau nord-estul Indiei, fie feliat în salate, fie în sucuri şi cocktailuri. Are o aromă delicată, cu note de citrice și, evident, un conținut mare de vitamina C. Iar dacă nu vrei să îl mănânci, îl poți folosi pentru a ține moliile la distanță. Păstrat la temperatura camerei, rezistă chiar și două săptămâni.

Buddha's hand fruit with slices

 

7 / Canistel
Cunoscut și ca fructul-ou, are o textură similară cu oul fiert, dar este dulce şi se poate consuma ca atare. Se foloseşte mult în creme, îngheţată şi sorbetto și îl vei întâlni mai ales în America Centrală şi în Mexic, locurile de origine. Dar îl poți găsi și în Brazilia, Taiwan sau Vietnam. Datorită conținutului de niacină, ajută la transformarea carbohidraților în energie, iar carotenul din compoziție îmbunătățește vederea.

131189504

 

8 / Chayote
Originar din America Centrală, este un fruct care se prepară ca o legumă, fiind asemănător cartofului ca textură – se consumă de obicei fiert, copt sau prăjit, dar şi murat. Aşa că nu te speria dacă o să primeşti un piure de Chayote – e catifelat şi uşor dulceag, cu un gust plăcut. Are proprietăţi puternic antiinflamatorii, fiind folosit cu succes în ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil şi în curele de slăbire.

Chayotes

 

9 / Cucamelon
Arată ca un mix ciudat între un castravete murat, un pepene verde şi un strugure. Acest fruct simpatic este folosit în salate, în salsa sau ca garnitură la burta de porc prăjită, prin Mexic şi America Centrală. Are un gust pregnant de castravete murat, așa că cel mai bine îl poți așeza lângă feluri principale de mâncare. Prea multe beneficii pentru sănătate nu are, dar îl salvează aspectul.

ducc9ba-hacc82cc81u1

 

10 / Durianul
Este probabil cel mai misterios fruct din lume. Cu o coajă dură şi țepoasă, trebuie depus ceva efort ca să ajungi la fructul galben şi moale din interior. Apoi este mirosul: durianul este recunoscut că fiind sconcsul plantelor, dar, în mod paradoxal, gustul este cu adevărat delicios. Aşa că, dacă vei trece peste mirosul de şosete murdare, te vei bucura de o experienţă absolut unică.

Fotolia_48709196_Subscription_XXL.jpg_© ilovezion - Fotolia.com

 

11 / Feijoas
Cunoscut și ca Pineapple guava, arată ca un avocado de mărimea unui ou, dar are textura unei pere și aroma dulceagă a mandarinelor. Cel mai probabil ţi se va servi la masă în Nouă Zeelandă, unde se şi cultivă masiv. Este o sursă bună de vitamina C, minerale, fibre și antioxidanți. Unul dintre cele mai alcaline fructe, e util în reglarea pH-ului, iar conținutul mare de potasiu ajută la reglarea hipertensiunii arteriale.

Two feijoa

 

12 / Jackfruit
Este cel mai mare fruct din lume care creşte în copaci, aşa că ai grijă când te plimbi prin Bangladesh, să nu te lovească vreunul, mai ales că poate ajunge până la 40 de kilograme. Cu un conţinut ridicat în amidon şi fibre, cel mai probabil o să consumi acest fruct sub formă de chipsuri delicioase, prăjite în ulei aromat şi garnisite cu sosuri picante. E benefic în reglarea tensiunii arteriale şi te poate ajuta să scapi de obezitate.

 Fotolia_45662666_Subscription_XL.jpg_© axway - Fotolia.com

 

De Cori Grămescu • Foto: Tashka2000, Ratana_k, Malyshchyts Viktar, Wang Hsiu-Hua, Downunderphoto, Picture Partners, Inga Nielsen, Ilovezion, Ra3rn, Axway / toate Fotolia.com

 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here