11 moduri în care să scapi de mahmureală

0
3191
mahmureală

Foto: Pixabay; Adaptare: Casa de Traduceri

Ai mai multă minte decât să cumperi orice produs pe care scrie „remediu pentru mahmureală” pentru diminețile de după o noapte intensă, dar trebuie să existe ceva care să facă durerile de cap, grețurile și senzația de rahat cu care te trezești mai suportabile, nu-i așa?

Am prezentat experților lista de remedii pentru mahmureală pe care ne-ați ajutat să o punem la punct (mulțumim fanilor noștri de pe Facebook) și i-am întrebat ce funcționează cu adevărat. Deși cercetările pe acest subiect sunt limitate și nu există o soluție care să rezolve toate simptomele de mahmureală, sunt câteva lucruri care pot ameliora anumite probleme.

Apa

H2O este o necesitate în tratamentul mahmurelii. Astfel cum știi probabil din drumurile frecvente la baie din timpul unei nopți de dezmăț bahic, alcoolul este diuretic și poate duce la deshidratare.

Înainte să te bagi în pat, bea 500-600 ml de apă, spune Dr. Daniel K. Hall-Flavin, consultant în psihiatria dependențelor la Mayo Clinic.

Iar data viitoare când ieși în oraș, recomandarea lui este să comanzi un pahar de apă la fiecare bere – și să alternezi între cele două pentru a înlocui lichidele pierdute pe drum.

Băuturi pentru sportivi

„Chiar dacă efectul diuretic al alcoolului poate provoca pierderea de electroliți, pierderea nu e atât de importantă încât să fie necesară înlocuirea lor imediată”, spune Dr. Samir Zakhari, director al Diviziei de Metabolism și Efecte asupra Sănătății din cadrul Institutului Național pentru Prevenirea Abuzului de Alcool și a Alcoolismului.

Iar cercetările au indicat că un Gatorade nu e cu nimic mai bun pentru mahmureală decât apa de la robinet, prin urmare nu arunca banii pe fereastră.

Cafea

Multe persoane – mahmure sau nu – dau peste cap o stacană de cafea ca să se trezească și să se simtă alerte la muncă. Dar o excursie la Starbucks nu îți va oferi beneficii pe termen lung, iar cafeina poate atât să trateze, cât și să cauzeze dureri de cap și migrene, prin urmare aici e vorba de preferința personală.

Dacă bei cafeaua doar ca să tratezi durerea de cap, asigură-te că bei și apă, deoarece studiile arată că și cafeina produce deshidratare.

Mai mult alcool (‘Cui pe cui se scoate!’)

„O idee proastă”, spune Dr. Hall-Flavin. „Va produce un efect de amorțire, dar nu faci decât să prelungești inevitabilul și probabil că vei avea o durere și mai mare de cap”.

Un alt motiv pentru care să eviți să deschizi o bere rece pentru a trata mahmureala: Experții sunt de acord că, dacă folosești acest „remediu”, te expui unui risc crescut de abuz și ai putea ajunge la dependență de alcool.

Pâine prăjită sau biscuiți sărați

Mai ții minte când îți dădea mama ta pâine prăjită când erai mic și aveai probleme la stomac? E un sfat bun și pentru adulții care și-au petrecut noaptea îmbrățișând tronul din porțelan.

Deși niciun aliment nu poate opri roller coasterul din stomacul tău, carbohidrații te pot ajuta să readuci nivelul glicemiei la normal în dimineața de după, spune Dr. Hall-Flavin.

În mod normal, când îți scade glicemia ficatul reacționează, producând mai multă glucoză din glicogenul stocat. Dar dacă bei prea mult, ficatul e ocupat să metabolizeze alcoolul și nu se poate ocupa de nimic altceva, prin urmare glicemia rămâne scăzută și te poți simți iritat și obosit.

Mâncarea grasă

Ce mănânci după ce bei nu contează – dar ce mănânci înainte de metrul ala de Jager ar putea să te ajute cu mahmureala de a doua zi.

Mâncarea încetinește absorbția de alcool, și cu cât durează mai mult până ajunge alcoolul în sânge, cu atât mai greu te vei intoxica. Ai nevoie de sugestii pentru tratamentul de mahmureală de la fast-food-ul de la colț?

Analgezice

Ia o pastilă (sau două, în funcție de doza recomandată) pentru o durere oribilă de cap, dar rezumă-te la medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS, cum ar fi aspirina, ibuprofenul sau naproxenul), nu lua acetaminofen (Tylenol): „Deși e ok pentru durerile de cap, când îi dai ficatului deja suprasolicitat cu metabolizarea alcoolului încă o treabă, se pot produce leziuni hepatice sau chiar decesul”, spune Dr. Dena Davidson, fost profesor asociat de psihiatrie la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Indiana.

Vitamine

Dacă iei de obicei o pilulă cu multivitamine, dă-i bătaie, dar niciun studiu nu a identificat rolul vreunei vitamine în tratamentul mahmurelii.

Și o noapte de intoxicație nu e suficientă pentru a-ți diminua nivelul nutrienților din corp până în punctul în care să începi să-ți faci griji.

Sportul

O băutură – o bere de 0,33, un pahar de vin sau 50 de ml de tărie – se metabolizează în aproximativ o oră, prin urmare toată teoria cu „transpirația” care scoate alcoolul din organism e un mit. În același timp însă, eliberarea de endorfine ar putea să-ți facă bine la dispoziție.

Iar dacă arzi câteva calorii s-ar putea să nu te mai simți atât de vinovat că ai băut prea mult. Doar ai grijă să ai sticla de apă la îndemână ca să nu te deshidratezi și mai tare.

Sexul

„Nu există studii care să arate că sexul ajută la dispariția simptomelor de mahmureală, dar probabil face timpul să treacă mai repede”, spune Dr. Joris C. Verster, profesor asistent la Universitatea Utrecht din Olanda. „Dacă te face fericit, poți să încerci”.

Cel mai bun remediu: prevenția

Ești băiat mare, știi să bei responsabil. Dar în caz că ai uitat: Nu bea mai mult de o băutură pe oră. Corpul tău metabolizează fiecare bere (sau fiecare pahar de vin sau shot) în aproximativ 60-75 de minute, spune Dr. Hall-Flavin.

Dacă bei mai repede, alcoolemia crește mai rapid și riști să suferi a doua zi de o mahmureală gravă. Mănâncă înainte să bei și urmează regula Dr. Hall-Flavin „o bere și un pahar de apă” atunci când comanzi – și mai ales nu uita să și bei apa, nu să o lași să zacă pe masă.

Și cum e asta pentru o trezire rapidă din beție: în cercetări, „consumul moderat” la bărbați este definit ca două băuturi pe zi!

Mai mult de cinci băuturi într-o singură ocazie se încadrează la „consum exagerat”. Așa că gândește-te bine înainte să comanzi încă un rând.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here