10 idei care-ți vor lăsa gura apă

21 iulie 2015

Ai la dispoziție toate instrumentele, tehnicile, rețetele și abilitățile pentru a începe să concepi meniuri mai hrănitoare, chiar de azi.

MH0614_FEA_FOO_29
Previous1 din 4Next
Poți folosi tastele ← →

Editat de Paul Kita. Adaptare de Irina Mereacre. Foto: Alex Farnum.

 

Potolește-ți foamea savurând și mâncarea, și munca depusă.

De David Leite

Bucătăria mea din Connecticut reprezintă pentru mine o oază de liniște. Și nu este dotată cu echipamente profesionale de gătit. (Am învățat mai demult că un aragaz face treaba unui aragaz.) Pereții verzi, corpurile albe și blatul de marmură își fac treaba mai bine decât orice curs de relaxare. Când sunt singur, bucătăria mea se transformă într-un atelier – unde nu doar că asamblez ingredientele, ci le și concep. Bacon afumat cu espresso și sirop de arțar. Cârnat chouriço portughez, despre care tatăl meu mi-a zis, printre lacrimi, că este la fel de bun ca cel pe care îl mânca în copilărie, în Portugalia. Crenvurști din carne de porc; carne sărată de vită și pastramă; prosciutto de rață; zeamă de supă și sos brun; ketchup, muștar și oțet făcute în casă.  Am realizat că nu există diferențe față de orele de lucru manual de la clasa a opta. În locul dălților de pe perete, am cuțitele așezate într-un sertar. Și, așa cum lucrul într-un atelier m-a eliberat de nervii adolescenței, gătitul în bucătărie mă ajută să uit de credite și de visele neîmplinite. Doar acolo – marinând carnea, umplând mațele cu carne pentru cârnați, frigând ciolanele – trăiesc clipa. Am încredere în mine. De ce te stresezi cu toate astea?, îmi răsună în minte. „O fac pentru că pot“, răspund cu voce tare. O fac pentru că nu există bucurie mai mare decât să stau la masă cu iubita și prietenii noștri, știind că le umplu burțile, consolidez relații și trăiesc momentul – totul datorită măiestriei rezultate în urma efortului depus în bucătărie. Poți s-o faci și tu. Continuă lectura. —Leite este autorul cărții The New Portuguese Table

 

1. Schimbă blenderul cu cocktailuri pentru vreme toridă

Fă-ți un cocktail Sazerac. Pune un pahar pentru whisky la congelator. În alt pahar, amestecă o linguriță de zahăr cu una de apă. Umple-l cu gheață și toarnă 60 de mililitri de whisky peste cuburi, două picături de Peychaud’s Bitters (9$, amazon.com) și adaugă coaja de la o lămâie. Pune puțin absint în paharul răcit, rotește-l și aruncă-l (sau mai bine dă-l pe gât). Toarnă amestecul cu whisky în paharul răcit. —David Joachim, autorul cărții Cooking Light Global Kitchen

 

2. Găsește-ți o sursă de inspirație

Când face un grătar, măcelarul Tom Mylan, autorul cărții The Meat Hook Meat Book, răsfoiește cartea pătată de sosuri  Moro East. „De acolo am învățat să folosesc iaurtul grecesc în: marinate, sosuri sau toppinguri.“

Previous1 din 4Next
Poți folosi tastele ← →


Categorii: Nutriție

Comentarii



Aboneaza-te la newsletter-ul Men's Health!






Noutăți