Stii de ce te îngrasi?

0
253

Ce-ar putea avea în comun un joc de cărți cu mărimea burții tale? Destule.

Ca parte a unui program de slăbit 12 săptămîni, un eșantion de subiecți supraponderali au primit mîncarea în porții customizate pentru nevoile calorice ale fiecăruia în parte. Cu toate astea, pierderea în greutate a evoluat diferit la fiecare individ în parte, de la cei care nu au slăbit nici măcar un gram, la cei care au dat jos mai bine de 12 kilograme.

Cercetătorii au găsit o explicație foarte interesantă pentru aceste diferențe: subiecții care au slăbit mai mult au obținut cele mai bune scoruri la Iowa Gambling Test (IGT), un joc de cărți pe computer care evaluează abilitățile jucătorului de luare a deciziei prin recompense pe termen scurt, iar nu prin consecințe pe termen lung.

“Cînd oamenii aflați la dietă sînt confruntați cu o recompensă alimentară – o cutie plină cu prăjituri, de exemplu –, unii dintre ei sînt, psihologic, mai puțin capabili, să reziste, în timp ce alții fac față ceva mai bine presiunii. Primii sînt tentați să renunțe la dietă și să mănînce acele bunătăți pentru plăcerea imediată, fără să se gîndească la efectele pe termen lung – creșterea în greutate, în acest caz”, spune Kevin D. Laugero, unul dintre autorii studiului.

Dar asta nu e tot. Cercetătorii au mai descoperit faptul că subiecții studiului care au pierdut mai puține kilograme au, în salivă, nivele înalte de cortizon, un hormon care are legătură cu stresul. Studii anterioare demonstraseră faptul că oamenii cu nivel ridicat al cortizonului au tendința să ia decizii proaste. Și cortizolul, și stresul, sînt legate de obezitate și de renunțarea la dietă.

Soluția? Fii mai atent la ceea ce duci la gură. Un alt studiu demonstra recent că indivizii care-și savurează mîncarea consumă mai puțin decît cei care n-o fac. Nancy L. Keim, unul dintre cercetătorii implicați, spune că antrenamentul psihologic, precum meditația, poate ajuta la creșterea atenției și la îndepărtarea stresului. 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here