Proiectul expediționar „7 Summits” a cucerit Kilimanjaro, acoperișul Africii

Expediția continuă, în încercarea de a aduce tricolorul pe cel mai înalt vârf al fiecărui continent.

0
1024
„Putem alături de dumneavoastră și de revista Men’s Health să facem o Românie mai bună și mai sănătoasă! Sprijiniți-ne și nu vă vom dezamăgi!”
„Putem alături de dumneavoastră și de revista Men’s Health să facem o Românie mai bună și mai sănătoasă! Sprijiniți-ne și nu vă vom dezamăgi!”

Mihai Nenciu și Nicu Rotaru sunt constănțeni pasionați de sporturile extreme. Ei au pornit într-un proiect expediționar intitulat 7 Summits în care își propun sa fie prima echipă din lume și din România ce ajunge pe cel mai înalt vârf al fiecărui continent: fără oxigen suplimentar, într-un stil pur alpin. La nivel mondial sunt doar 75 de persoane care au reusit această performanță, dar nicio echipă. Echipa românilor ar putea să fie prima. (Menționăm că în prima etapă din echipă a mai făcut parte și Bogdan Ofițeru).

„Prima noastră etapă s-a desfășurat în Himalaya. Cea de-doua etapă a presupus escaladarea celui mai înalt vârf european, varful Elbrus din Rusia” ne-a spus Mihai. În decembrie au ajuns pe acoperișul Africii, adică pe vârful Uhuru (5895m) din Kilimanjaro.

 

Pentru 2018 cei doi au în program  vârful Aconcagua din Argentina, Denali din Alaska iar apoi Kosciuszko din Australia. Planul este ca proiectul să fie definitivat înainte de sărbătorirea centenarului Marii Uniri, în decembrie 2018. Datele exacte ale ascensiunilor nu sunt încă stabilite întrucât depind în mare măsură de disponibilitatea resurselor financiare. Temerarii așteaptă deocamdată și un răspuns pe această temă de la Primăria orașului Constanța.

„În urma rezultatelor noastre sportive am fost decorați, medaliați și învestiți ca ambasadori ai Constanței și ai litoralului românesc” ne-a mai spus Mihai cu mândrie. Și el și Nicu sunt sportivi cu ștate vechi, alpinismul fiind doar una dintre disciplinele la care excelează. Ei au un palmares excepțional în cele mai variate discipline sportive (extreme), cum ar fi culturismul, parașutismul, Strong Man, scufundările, ultramaratonul sau alergarea montană.

Datorită implicării în acest proiect și în alte proiecte de dezvoltare a societății, proiectul lui Mihai și Nicu a fost nominalizat pentru câștigarea premiului Zece Oameni de Valoare, acordat anual de autoritățile constănțene. Cei doi sunt mai mult decât o echipă sportivă; în fapt, ei pun sportul în slujba susținerii celor care au într-adevăr nevoie. „Încercarea noastră de a atinge cel mai înalt vârf al fiecărui continent are și o latură umanitară. Susținem Fundația Există Speranță care se ocupă de copiii afectați de sindromul Dravet, o formă rară și incurabilă de epilepsie.”

Mihai Nenciu ne-a mai spus că ceea ce îi face să înfrângă obstacolele fără a-și pierde speranța este convingerea că ceea ce facem doar pentru noi moare odată cu noi, în schimb ceea ce facem pentru ceilalți trăiește veșnic. „Într-o societate care este lipsită de niște modele pozitive (care să nu fie interlopi sau miliardari de carton) ne-ar plăcea sa le fim model altora. Un model de efort făcut in conditii vitrege, de curaj, voință și altruism. Practicăm un sport pur in care nu exista mize mercantile, blaturi sau câștig financiar. Facem toate astea din pasiune și pentru că avem un vis… visul de a pune steagul tricolor pe cel mai inalt vârf al fiecărui continent. Se zice că suntem ceea ce mâncăm sau ceea ce iubim. Eu cred că suntem și ceea ce visăm. Iar acesta este visul nostru!”

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here