Les Films de Cannes à Bucarest, ediția a șasea

0
284

Timp de 7 zile, la Cinema PRO, Cinema Studio și Elvire Popesco,  filmele aduse în premieră de la Cannes vor rula în peste 100 de proiecții, unele în prezența invitaților. Nu lipsesc din program masterclass-urile, mesele rotunde, retrospectivele, petrecerile și alte evenimente speciale la care vor lua parte câțiva dintre regizorii și actorii premiați de-a lungul timpului la cel mai mare festival din lume.

Mult-așteptatul Dheepan, în regia lui Jacques Audiard, distins cu Palme d’Or și elogiat de presa internațională, poate fi văzut în premieră în România, în cadrul festivalului. Extrem de actual, filmul vorbește despre soarta refugiaților din calea războiului. Printre cele mai așteptate filme se numără și controversatul Love, de Gaspar Noé, un film cu tentă pornografică, în 3D, The Lobster, de Yorgos Lanthimos, recompensat cu Premiul Juriului, un film absurd și fascinant despre un viitor în care oamenii sunt forțați să-și găsească un partener, ca să nu se transforme în animale, sau Arabian Nights, o variantă modernă a trei povești din O mie și una de nopți, cel mai lung film lansat anul acesta pe Coasta de Azur, de peste 380 de minute.

B027_R001_10277C

Gabriel Byrne, Jesse Eisenberg și Isabelle Huppert fac echipă în Louder than Bombs, iar  Catherine Deneuve poate fi admirată în La tête haute, de Emmanuelle Bercot, filmul care a deschis Cannes-ul. Au plecat cu premii de la Cannes și The High Sun, de Dalibor Matanic, prima producție croată selectată în festival în 24 de ani, distinsă cu Premiul Juriului Un Certain Regard, sau Journey to the Shore, al lui Kiyoshi Kurosawa, premiat pentru regie în Un Certain Regard, o poveste dramatică despre o iubire împlinită după moarte.

JOURNEY TO THE SHORE Copyright- Film Partners  COMME DES CINEMAS_X9A8570

Les Films de Cannes à Bucarest a devenit unul dintre cele mai ample evenimente culturale din Capitală, cu peste 14.000 de spectatori la ediția din 2014 și numeroase proiecții sold out. Jumătate din numărul total de bilete au fost cumpărate înainte de începerea festivalului. La cererea publicului, au fost organizate proiecții suplimentare.

Arabian Nights

În cele cinci ediții de până acum, a adus la București nume precum Abdellatif Kechiche, regizorul premiat cu Palme d’Or pentru La vie d’Adele, actrițele Sandrine Bonnaire și Bérenice Bejo, regizorii Michel Hazanavicius, premiat cu Oscar pentru The Artist, Gaspar Noé, Elia Suleiman, Amat Escalante, Matteo Garrone, Kornél Mundruczó sau Sergei Loznitsa. Invitații și surprizele ediției cu numărul șase vor fi anunțate pe www.filmedefestival.ro.

LFC_Poster_48x68.indd

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here