Jane Birkin în premieră în România, într-un concert dedicat lui Serge Gainsbourg

0
249

 

O adevarată legendă a muzicii și a cinematografiei, Jane Birkin va concerta în premieră în România pe 13 noiembrie, la Sala Palatului din București, în cadrul unui spectacol extraordinar, ce va include cele mai cunoscute piese din repertoriul lui Serge Gainsbourg.

Jane Birkin s-a remarcat de-a lungul carierei drept o artistă completă și o adevarată muză pentru alți creatori de artă, spiritul, chipul și vocea sa influențînd designeri, actori, regizori și compozitori deopotrivă. A atras atenția publicului și criticilor cu rolul din “Blow-up”, film regizat de Michelangelo Antonioni, care a primit marele premiu la Festivalul de Film de la Cannes în anul 1967. În același an Jane Birkin a participat la audițiile pentru rolul principal feminin din filmul "Slogan" regizat de Pierre Grimblat, cu această ocazie întîlnindu-l pe Serge Gainsbourg, alături de care a trăit o frumoasă poveste de dragoste timp de 13 ani.

Compozitor, solist, actor și regizor, Serge Gainsbourg este considerat la acest moment unul dintre cei mai influenți muzicieni ai lumii, cariera sa însumand peste 30 de albume, mai mult de 20 de single-uri de succes și coloane sonore pentru peste 40 de filme. În anul 1969 Serge Gainsbourg și Jane Birkin au lansat "Je t’aime…moi non plus", melodia născînd numeroase controverse, fiind chiar interzisă în țări precum Spania, Italia, Elveția sau Olanda datorită conținutui sexual explicit. În ciuda impedimentelor, piesa s-a bucurat de un incredibil succes la nivel mondial, artiști precum Donna Summer sau Pet Shop Boys declarîndu-se ulterior influentați de aceasta. Anul 1973 marchează lansarea primului material solo al artistei, compus de Gainsbourg și intitulat "Di Doo Dah", urmat doi ani mai tîrziu de albumul "Lolita Go Home".

După moartea lui Serge Gainsbourg, artista a decis să renunțe la cariera muzicală pentru cîțiva ani, dedicîndu-se familiei și activităților umanitare. A revenit în 1998, cu materialul “A la légère”, pentru realizarea căruia a lucrat alături de 12 compozitori, urmat în 2004 de "Rendez-vous", un album de duete ce include colaborări cu Francoise Hardy, Bryan Ferry, Etienne Daho, Brian Molko, Miossec și Beth Gibbons.

 

Anul acesta, Jane Birkin a pornit într-un nou turneu internațional, ce va include țări din America și Europa, și o va aduce pe artistă pentru prima dată în România toamna aceasta. Concertul va avea loc pe 13 noiembrie, la Sala Palatului din București, biletele fiind disponibile la mai multe categorii de prețuri – 80, 130, 170, 210 sau 250 lei, în funcție de distanța față de scenă.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here