Actorul Dan Lupu intră în “Bazinul lui Procust” pentru literatura română

0
344
Dan Lupu

Dan Lupu, actorul de teatru și film a cărui voce dă viață a numeroase filme și animații pentru cele mai importante canale de televiziune din România, înoată și strânge fondurile la Swimathon București pentru un proiect de promovare a literaturii române care pune în lumină scriitorii contemporani și îi revizitează pe cei clasici din perspective noi.

El va fi sâmbătă unul dintre cei aproape 300 de înotători – persoane publice, sportivi, angajați din companii sau oameni cu spirit civic care aleg să se implice în construirea binelui în jurul lor.

Organizat de Fundaţia Comunitară Bucureşti, Swimathon București aduce la start 20 de cauze comunitare care își doresc să aducă o schimbare în bine în comunitățile din care fac parte. Campania de strângere de fonduri a început pe 2 iunie pe www.swimathonbucuresti.ro, iar donațiile pot fi făcute până pe 31 iulie.

Dan Lupu, cunoscut din spectacolele Ivan Turbincă (Teatrul Național București), În așteptare – spectacol de teatru-dans pe care l-a și regizat (Teatrul Notarra, Club Fabrica), dar și dintr-o serie de producții de televiziune și filme de scurtmetraj, înoată sâmbătă, 2 iulie, în echipa “Bazinul lui Procust” din care mai fac parte, printre alții, solistul trupei Toulouse Lautrec, Cătălin Rulea și criticul de film Ada Roseti.

Evenimentul are loc între orele 9.00 și 15.00, la Clubul Sportiv Dinamo, bazinul acoperit “Anatolie Grințescu”.

“Cred că e foarte important să cunoști contextul în care exiști și mai cred că în goana asta admirativă pentru ‘afară’ consumăm tot ce vine de acolo în condițiile în care avem foarte multe lucruri calitative și aici. Literatura română e unul dintre lucrurile astea. Și mai cred că e foarte bine că există inițiative care să ne reamintească asta” explică actorul motivul pentru care a ales să se alăture campaniei inițiate de Bookaholic.

Dan Lupu spune că prima carte care îi vine în minte când se gândește la literatura română contemporană este “Sunt o babă comunistă” a lui Dan Lungu. Ar recomanda și “Jurnalul” Oanei Pellea sau “Opere cumplite” de Florin Piersic Jr. Îi plac mult Eliade (Romanul adolescentului miop), Nichita Stănescu, Caragiale și mărturisește că a crescut cu poveștile lui Creangă și poeziile lui Eminescu.

“Trăim într-o lume în care avem senzația că suntem implicați într-o cauză doar pentru că am dat un like. Ni se pare că e suficient. Dacă suntem puțin atenți vom observa că, poate, nu e. E foarte ușor să fii de acord, să dai un like, însă pasivitatea asta nu mută vreun fir de praf. Haide să donăm împreună și, poate, să ne cumpărăm o carte pe care s-o citim”, spune Dan.

Despre Swimathon București

Swimathon este un mecanism prin care comunitatea se întâlneşte, interacţionează şi se implică să strângă fonduri pentru proiectele pe care le consideră relevante. Swimathon se desfășoară de șapte ani în România prin fundațiile comunitare locale. Până în prezent, în România mai mult de 3000 de înotători au strâns aproape 2 milioane de lei pentru 400 de proiecte din comunitățile locale.

Despre Fundația Comunitară București

 Fundația Comunitară București investeşte timpul, banii şi energia bucureştenilor pentru a crea comunităţi în care să ne simţim ca acasă. Organizaţia colectează fonduri de la afaceri locale şi persoane individuale, pentru a finanţa proiecte care stimulează iniţiativa şi aduc oamenii împreună în comunităţi. În cei peste patru ani de activitate, organizația a finanțat aproape 150 de proiecte cu mai mult de 1,2 milioane lei. Fundaţia Comunitară Bucureşti s-a înfiinţat în 2011 şi este parte dintr-o mişcare naţională, alături de alte 15 fundaţii comunitare din țară.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here