Zborurile: lecții de supraviețuire

0
275

Parchează în siguranță

Și ceva mai ieftin. Ocupă-te din timp și fă-ți o rezervare online. La Park&Fly (parknfly.ro), de exemplu, tariful pentru o zi pornește de la 72 de lei și poate ajunge până la 17 lei, în funcție de durata staționării. În plus, beneficiezi de transfer gratuit spre și dinspre Aeroportul Otopeni.

Rezolvă un zbor anulat 

În timp ce cauți biroul companiei, contactează-i și telefonic. Dacă zborul a fost anulat cu mai puțin de două săptămâni înainte, compania e obligată să ofere despăgubiri, iar în cazul unei redirecționări – când zborul e după cel puțin o zi – pasagerii (adică tu) au dreptul la cazare gratuită.

Alege locul preferat

Dacă ți-ai luat bilet low-cost, atunci când îți faci rezervarea online, poți alege un loc anume sau una dintre opțiunile prioritare: cu spațiu suplimentar pentru picioare sau loc rezervat (în primele trei rânduri cu scaune ale aeronavei), totul la un tarif care, de regulă, nu depășește 45 lei.

„Vânează“ tarife mici

Punem pariu că un preț incredibil de mic (90 lei până la Roma) te poate convinge să urci într-un avion low-cost. Abonează-te la newsletterele companiilor sau ale site-urilor de profil și fii pe fază. Nici nu știi când pleci iar. Și ce dacă abia ți-ai despachetat bagajul?

Scurtează drumul

Cui îi place să stea la cozile din aeroport? Ca să eviți acest „vampir“ de energie, fă check-in-ul de acasă. O idee ar fi să bifezi și caseta cu „îmbarcare prioritară“ atunci când îți achiziționezi biletul de pe site-ul companiei. Chiar dacă vei plăti în plus, măcar vei avea suficient timp la dispoziție să-ți iei rămas bun de la prieteni sau poate chiar să mai beți o cafea. Și, înainte să ajungi la poarta de control, pregătește-ți actele, biletul, dă-ți jos ceasul și golește-ți buzunarele de mărunțiș. Nu vrei să fii tipul ăla enervant care ține coada în loc.

Descurcă-te cu bagajele

Prima regulă: nu căra chestii inutile. Dacă mergi într-o călătorie de trei zile, ar trebui să te descurci cu un bagaj de mână. Dacă ai de cărat mai multe chestii după tine, plătește bagajul suplimentar de acasă. Taxa e mai mare la aeroport. Ai multe cadouri? Poate ar fi mai bine să le trimiți printr-un curier, ar putea fi mai ieftin. Iar dacă ai obiecte de valoare, nu uita să-ți faci o asigurare pentru bagaje.

De Lila Battis. Adaptare de Irina Mereacre. Foto: Guliver/GettyImages.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here