Vesti bune despre ghinion

0
223

Ai avut un an greu. Noul tau sef e dus cu pluta. Cel mai mare client al tau a renuntat la contract pentru a fuziona cu alta companie. Noua ta iubita a mers la reuniunea clasei de liceu, s-a intilnit cu un vechi prieten si nu s-a mai intors la tine. Iar azi dimineata ai spart oglinda masinii atunci cind ai iesit cu spatele din garaj. insa n-are rost sa dai vina pe tine pentru toate astea.

“Avem tendinta sa ne invinovatim pentru lucrurile care ni se intimpla”, spune dr. David D. Burns, psihiatru la Universitatea Stanford. Dr. Burns crede ca aceasta reactie e una narcisista – “Sintem indeajuns de grandomani pentru a crede ca lucrurile trebuie sa mearga in directia dictata de noi. si cind nu se intimpla asa, credem ca sintem niste ratati sau declaram sus si tare ca viata e grea”. E firesc sa te simti responsabil pentru evenimente pe care nu le poti controla.

Atit de firesc, incit psihologii i-au dat si un nume: personificare. (Aceasta e una din cele 10 deviatii cognitive majore atate pe lista lucrurilor prostesti pe care ni le spunem atunci cind ne criticam pe noi insine). Personalizarea are o parte proasta. Pentru ca in loc sa ridici din umeri si sa recunosti ca ai facut o greseala, te uiti in oglinda si iti spui: “Sint un ratat!” Tocmai de aceea, noi credem ca e bine sa ai ghinion. Probabil ca nu in-telegi ce mai e si asta.

Inceteaza sa-ti mai plingi de mila si sa spui ca ai ghinion… desigur, cind e cazul, pentru ca acuzatiile de crima nu se pun. Dar exista lucruri rele care se intimpla oamenilor buni si momente lipsite de sansa in care trebuie sa-ti dai pace. Probabil crezi ca e ceva modern si inteligent in a respinge ideea asta ca lumea e condusa de noroc si ghinion, dar de fapt e o chestiune de arogantaproprie, care te poate dobori. Faptul ca vrei sa detii mereu controlul poate conduce la cres­terea tensiunii arteriale si la aparitia atacurilor coronariene.

“Aceasta este clasica personalitate de tip A”, spune dr. James Blumenthal, psiholog de la Universitatea Duke, care foloseste programe de reducere a stresului pentru a trata pacientii cardiaci. “Indivizii de tipul A sint convinsi ca nu vor pati nimic, atit timp cit vor avea totul sub control.” Poti innebuni in incercarea de a stapini Universul… sau poti tine seama de urmatoarele cinci sfaturi ale noastre:

Ignora lucrurile pe care nu lepoti controla

Calmeaza-te si mergi mai departe. Cind ghinionul ataca, gindeste-te daca ai fi putut proceda altfel decit ai facut-o. si daca ajungi la concluzia ca exista o varianta mai buna, atunci invata din greseala facuta, fara sa te apuci sa te invinovatesti peste masura. “Decit sa-ti consumi toata energia pe sentimentul de vinovatie, cauta sa ati cauza problemei si elimin-o”, te sfatuieste dr. Burns. “Budistii spun asa: «Cei mai mari dusmani ai nostri sint de cele mai multe ori prieteni deghizati.» Adopta filozofia conform careia ghinionul poate fi o sansa de a te dezvolta, chiar daca pe moment pare ceva deranjant.”

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here