Vânează miturile cu Adam și Jamie

0
231

Text De Mihai Ghiduc • Fotografii: Discovery Channel

Primul lucru care mi-a trecut prin minte, atunci când am stabilit acest interviu, a fost să întreb de un mit local. Problema cu localizarea este însă că, de cele mai multe ori, e vorba de legende care implică supranaturalul. Adam Savage a constatat și el asta: „În Scoția poate fi vorba de monstrul din Loch Ness, în Mexic, de chupacabra. Aceste ființe mitice sau monștri ies din sfera noastră de interes. Miturile testabile dintr-o regiune anume sunt mai rare decât realizează majoritatea oamenilor“. • Cu toate acestea, am pus un mit local pe lista celor de la Vânătorii de mituri. Le-am povestit de celebra (la noi) legendă a hoților români care foloseau monede făcute din gheață, în Germania, pentru a „plăti“ la diverse automate. O poveste de care nici Jamie, nici Adam nu auziseră, dar care „tocmai a ajuns pe lista noastră“.

 

Pune-ți curiozitatea la lucru!
Întotdeauna e ceva nou de descoperit. În 10 ani, Jamie Hyneman și Adam Savage au filmat 250 de ore de emisiune și au testat peste 800 de mituri. Dar nu și-au epuizat subiectele. Jamie spune că, împreună cu Adam, încearcă să găsească lucruri care îi interesează personal. Iar asta înseamnă că ating foarte multe domenii: „Mai e mult până să secăm puțul de idei. A fost o surpriză chiar și pentru noi, dar lumea e complexă și ne place s-o explorăm“.

„Mulți cred că, dacă înlături misterul, faci cumva lumea mai neinteresantă“, spune Adam. „Dar, cu cât cercetezi mai mult și cu cât înțelegi mai mult, cu atât îți dai seama câte nu știi. Cu cât descoperi, cu atât afli că e mai mult de descoperit. Lumea e plină de mistere complet impenetrabile, începând cu ce e gravitația.“

Cu siguranță ai trăit și tu asta. Atunci când începi să aprofundezi un subiect, fie că e vorba de o știință sau chiar de un hobby, precum gătitul sau muzica, descoperi că e mult mai complex decât ai crezut la început. Niciodată nu poți ști chiar tot, mai ales că, la un moment dat, afli că există destule lucruri la care nu s-a găsit încă un răspuns. Acela e momentul în care te poți numi expert, ba chiar, cu puțin noroc și efort, poți fi tu cel care dă soluția.

Nu trebuie să-ți fie frică să încerci. „Nu suntem savanți și n-avem o pregătire științifică sau tehnică, dar, după zece ani de emisiune, ne-am schimbat foarte mult, am căpătat noi cunoștințe și destulă experiență în lucrul cu materialele și procedurile științifice“, povestește Jamie.

 

Nu te speria de fizică sau de chimie
Poate că proful tău din liceu a fost mai preocupat de tunsoarea ta decât să-ți explice cum funcționează atracția magnetică, dar asta nu înseamnă că nu poți cerceta acest lucru. Curiozitatea e ceea ce ne face să scotocim în cele mai ciudate colțuri ale Internetului sau în camere neumblate ale bibliotecilor.

Nimeni nu poate nega faptul că Jamie și Adam sunt niște curioși. Dar miturile pe care aceștia le vânează sunt cele testabile. „Le evităm pe cele care implică monștri, fantome, miracole religioase. Toate intră într-o categorie pe care o descriem, din punct de vedere științific, drept încercarea de a proba absența. Numim această categorie oogy boogy.“

Experimentele lor se apropie de metoda științifică, dar fără seriozitatea și halatele savanților. Asta nu înseamnă însă că procedurile lor nu sunt reproductibile – dar nici că rezultatele sunt definitive. Cei doi au totuși ceva din atitudinea unor savanți: „Nu ne dorim ca experimentele să aibă un anumit rezultat atunci când începem să testăm un mit“, spune Adam. E important să nu anticipezi răspunsul – s-ar putea ca teoria să-ți fie demolată de fapte.

„Uneori facem prea puține încercări, de cele mai multe ori din cauza bugetului și a timpului limitat pentru filmare“, completează Adam. „Dar respectăm întotdeauna metodologia, pe care o creăm într-un mod cât mai științific. Și suntem dispuși să retestăm orice mit. În fiecare sezon am făcut asta și, uneori, am avut rezultate diferite.“

Așa că, dacă vrei să testezi un mit sau dacă vrei să-ți ajuți fiul sau fratele mai mic cu vreun proiect pentru școală, fă-ți temele, stabilește o metodologie și treci la treabă. Nu uita însă de măsurile de siguranță.

1
2
3
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here