Vânează cel mai bun job din lume

1
548

De Matt McCue. Adaptare de Luiza Gabriela Vîlsan. Foto: Jeff Kravitz.

Satisfacția la locul de muncă este esenţială. Oamenii care sunt fericiţi la slujbă îi depășesc în performanţă în mod constant pe colegii lor mai puţin norocoși, potrivit unui studiu de la Universitatea Warwick, Anglia. Iar un studiu din revista Psychological Science sugerează că un simţ dezvoltat al scopului, profesional sau de altă natură, te poate ajuta să eviţi o moarte prematură. Nimeni nu caută pur și simplu o slujbă. „Toţi căutăm misiunea vieţii noastre“, spune consilierul în carieră Joe Sweeney, autorul cărţii Networking Is a Contact Sport.

Este vocaţia ta de scurtă durată? Există șanse să fie chiar așa: într-un sondaj din 2013, efectuat la Conference Board, o firmă de cercetare în afaceri, 52% dintre oameni au raportat insatisfacţie la locul de muncă. Asta face ca bărbaţii din această poveste să fie și mai impresionanţi. Au aterizat pe tărâmuri la care mulţi dintre noi doar visează. Prin urmare, când ești pregătit pentru un upgrade în carieră – ori poate pentru următoarea promovare importantă –, lasă-i să te inspire.

Constructor al unei curse cu obstacole

Recunoaște: câteodată se întâmplă să privești cu dor pe fereastra de la birou și să tânjești după zilele din copilărie când te căţărai prin copaci, construiai forturi și alergai prin noroi. Ei bine, Mike Morris face toate aceste lucruri pentru a-și câștiga existenţa: el creează rute cu obstacole pentru Spartan Race. Dacă ai încercat vreodată să te caţeri pe un perete alunecos ori să tragi spre tine niște saci umpluţi cu nisip, îi înţelegi munca.

Înainte de o cursă, Morris și echipa sa de 30 de persoane își fac apariţia la destinaţie cu șase TIR-uri. Ei sapă mlaștini cu noroi și montează obstacole pentru săriturile peste foc. „Partea distractivă este să ne gândim cum putem fi creativi pe teren“, spune Morris, în vârstă de 36 de ani. „Chiar și când trebuie să stau treaz toată noaptea pentru a termina o rută cu obstacole, tot iubesc ceea ce fac.“

Ideea a apărut pe neașteptate. Morris, inginer de profesie, lucra pentru o firmă de consultanţă și își petrecea zilele de la birou gândin­du-se la noua cursă aventuroasă programată pentru weekend. Acele alergări istovitoare erau pasiunea lui și, pentru a-și construi o echipă puternică, își unea ocazional forţele cu Joe De Sena, un economist de pe Wall Street care avea aceeași pasiune pentru transpiraţia în noroi.

Într-un final, De Sena a fondat Spartan Race și Morris s-a aflat printre primii săi angajaţi. „Experienţa mea a fost că mi-am demonstrat limitele în acele curse, iar lui Joe i-a plăcut etica mea cu privire la muncă“, spune Morris. „Am citit odată că jobul tău de vis ar trebui să fie la intersecţia dintre domeniul la care te pricepi, ce îţi place să faci și ce te satisface economic“, spune el. Pentru el, asta înseamnă construirea rutelor iubite.

Fă constant networking

Persoanele care îţi împărtășesc pasiunile – tipii cu care te plimbi cu bicicleta în weekenduri, cuplurile cu care faci mici conversaţii în parcul câinilor – sfârșesc deseori prin a-ţi deveni aliaţi profesionali, spune Sweeney. „Fiecare persoană pe care o întâlnești își pune trei întrebări de­spre tine: Îi pasă de mine? Mă poate ajuta? E de încredere?“, spune Morris. Dacă iei note de trecere de la oamenii pe care îi cunoști, vei face conexiuni de durată care îţi pot crește potenţialul de succes.

1 COMMENT

  1. Este important sa ai o retea puternica de cunostinte, mai ales daca iti doresti sa devi o persoana cunoascurta in domeniul in care lucrezi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here