Să urinezi în duș e, de fapt, bine pentru tine

0
2187
Ești în duș, savurezi plăcerea momentului, când, deodată, simți o nevoie foarte puternică să urinezi. Ei bine, dacă ajungi să dai curs dorinței, află că nu e nicidecum vreo tragedie.
Ești în duș, savurezi plăcerea momentului, când, deodată, simți o nevoie foarte puternică să urinezi. Ei bine, dacă ajungi să dai curs dorinței, află că nu e nicidecum vreo tragedie.

Probabil că am trecut cu toții prin asta. Ești în duș, savurezi plăcerea momentului, când, deodată, simți o nevoie foarte puternică să urinezi. Pentru o clipă, poate te gândești „Nu nu, nu se poate, e prea scârbos! O să-mi atingă picioarele, bleax!”. Dar gândul îți fuge repede din minte și sfârșești ca, în cele din urmă, să faci exact ce îți vine. Apoi, ziua următoare povestea se repetă. Și următoarea. Și apoi și următoarea.

Ai putea crede că ești necivilizat pentru că urinezi în duș. Dar să știi că ești foarte departe de a fi singurul. Un sondaj realizat de Angie’s List arată că aproape 80% din oameni recunosc că la un moment dat au făcut-o.

Dar cum stau de fapt lucrurile, cât e de igienic, sau mai bine zis neigienic, să faci asta? E în regulă s-o faci și dacă nu, de ce nu? Noi i-am întrebat pe experți și își transmitem și ție ce am aflat.

E (destul de) igienic

Hai să încercăm să răspundem gândindu-ne ce substanțe sunt de fapt în urină. „Urina reprezintă reziduurile filtrate din fluxul tău sangvin. E compusă din apă, electroliți și uree”, spune medicul Jamin Brahmbhatt, urolog la Orlando Health.

Contrar opiniei comune, urina nu e de fapt sterilă: chiar dacă ești sănătos, probabil că urina ta conține unele bacterii. Și totuși, pentru că la duș e un flux constant de apă care grăbește timpul necesar pentru a ajunge la scurgere, „a urina în duș nu prezintă riscuri semnificative din punct de vedere al igienei”, explică medicul Robert Glatter, specialist în urgențe la Northwell Health.

Susține mediul înconjurător

Conform Water Footprint Calculator, toaletele mai vechi pot folosi între 19 și 27 de litri de apă de fiecare dată când tragi apa. Deci dacă te ușurezi în duș, economisești destul de mult din cantitatea de apă folosită în gospodăria ta.

Te poate ajuta să îți întărești mușchii pelvieni

Dacă faci exerciții Kegel în mod regulat, sau dacă îți contractezi și relaxezi mușchii pelvieni, „îți întărești mușchii și îți îmbunătățești circulația sângelui în acea zonă, iar asta poate ajuta funcția sexuală”, contribuind la o calitate superioară a orgasmelor și la întârzierea ejaculării, spune Brahmbhatt.

În plus, exercițiile Kegel în duș „îi pot ajuta pe bărbați să își îmbunătățească controlul urinar, în special dacă au suferit operații ale prostatei sau au avut probleme nervoase ce au dus la deconectarea vezicii, prostatei și a mușchilor din zonă”.

Unii cred că ar fi bine și pentru „piciorul de atlet”

Piciorul de atlet” este o ciupercă urâtă de care tot ce-i posibil să știi și tu.

Urea, o substanță ce intră în compoziția urinei, e adesea folosită în cremele antifungice. E folosită pentru a înmuia pielea și a permite agentului antifungic activ să ajungă mai bine la zona afectată, explică Glatter. „Teoretic cel puțin, urina ar putea ameliora sau preveni infecțiile fungice”. Totuși, cum cantitatea de uree din urină e mică, ai avea nevoie de o cantitate mare pentru a sesiza vreun efect.

În plus, Glatter avertizează că evidența pentru rolul antifungic al ureei este mai degrabă anecdotică, neexistând studii științifice care să îl confirme.

În concluzie, dacă te scârbește ideea, ar trebui să continui să fii băiatul bun care micționează la toaletă. Dar dacă ești la duș și trebuie neapărat să urinezi, cel mai probabil că n-o să-ți facă niciun rău, ba chiar ar putea să te ajute. Așa că nu te lăsa îngrețoșat prea tare și dă-ți voie să o faci.

SOURCEMen's Health
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here