Transformă frica în stimul

0
991

Adaptare de Oana Popa. Ilustrație: Max Temescu.

Tim Ferriss, autorul cărţii Tools of Titans și creatorul The Tim Ferriss Show (tim.blog/podcast), te ajută să-ţi găsești puterea.

În 2004, o duceam mai bine ca niciodată din punct de vedere financiar, iar compania mea, BrainQuicken, avea filiale în 12 ţări. Problema era că funcţionam pe bază de cafeină, munceam câte 15 ore pe zi și mă aflam în pragul unei căderi nervoase. Mi-am dat seama că trebuie să-mi restructurez afacerea sau să o închid, pentru că mă omora cu zile și nu mă lăsa să-mi dau frâu liber spiritului aventurier.

Atunci, am încercat să găsesc răspunsuri la următoarele întrebări: „Ce mi-ar plăcea să fac, să am și să fiu, dacă aș avea 10 milioane de dolari?“ și „Care e venitul lunar de care am cu adevărat nevoie?“ Cu alte cuvinte, cât m-ar costa să-mi trăiesc visul dacă l-aș putea plăti în rate lunare? După ce am făcut toate calculele, mi-am dat seama că îmi puteam permite majoritatea fanteziilor mele. Poate că, de fapt, aveam nevoie doar de mai mult timp și mobilitate, nu de un venit mai consistent. Poate că-mi puteam permite să am succes și să fiu și fericit pe deasupra.

Știu că e un clișeu, dar viaţa chiar e o aventură. Nu contează ce alegi, contează abordarea. A te reinventa se rezumă la a pune întrebările potrivite despre tine, direcţia și obiectivele tale.

Când l-am intervievat pe Arnold Schwarzenegger, am adus vorba despre o fotografie făcută înainte să câștige prima competiţie importantă, Junior Mr. Europe. I-am spus: „Chipul tău emana încredere, spre deosebire de chipurile celorlalţi competitori. De unde venea acea încredere?“ Răspunsul său a fost: „Încrederea în mine se datora viziunii mele. Nu mă aflam acolo doar ca să particip. Îmi propusesem să câștig.“

Într-o discuţie purtată cu Stanley McChrystal, generalul în retragere mi-a spus: „Te străduiești să faci mai mult decât crezi că poţi? Te asociezi cu oameni care-ţi împărtășesc dificultăţile și disconfortul? Creezi contexte de care ţi-e teamă și încerci să-ţi învingi frica?“

Ultima parte – frica – e cea care îi ţine pe majoritatea oamenilor departe de aventură. Pune-ţi fricile pe hârtie. În partea de sus a paginii, descrie impasul în care te afli, apoi trasează trei coloane dedesubt. În prima coloană, scrie ce s‑ar putea întâmpla în cel mai rău caz. În a doua, enumeră ce ai putea face pentru a minimiza pagubele. În cele din urmă, în a treia coloană, scrie cum ai putea remedia situaţia, dacă lucrurile ar lua o întorsătură nedorită. De cele mai multe ori, vei constata astfel că cele mai mari temeri ale tale nu sunt tocmai atât de rele. Odată ce accepţi asta, poţi da frâu liber aventurii și îţi poţi urma ţelurile și ambiţiile.

Cinci lucruri în vizorul meu 

Iată care sunt, în prezent, cele mai utile obiecte pentru Ferriss:

Cartea Stories of Your Life and Others

Autorul Ted Chiang este echivalentul lui -Martin Scorsese sau Wayne Gretzky în literatura SF. Atât e de bun în ceea ce face.

Sticla pătrată

Această sticlă de apă se poate desface la ambele capete, înlesnind curăţarea, nu se rostogolește dacă o scapi pe jos și nu lasă un gust metalic.

Filmul The Eagle Huntress

Documentarul urmă-rește povestea unei fete kazahe care se antrenează să devină prima femeie vânător de vulturi, din 12 generaţii.

Bila de masaj

E ca o minge de golf care nu se va rostogoli pe podea când calci pe ea. Răsucește-o cu talpa sau folosește-o pentru a-ţi masa mușchii mâinii.

 Citatul la care meditez acum

„Cel mai bun mod de a te plânge de ceva este să faci ceva.“—James Murphy

Articol preluat din ediția de iulie-august 2017.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here