Testosteron la maximum

0
354

In 1929, profesorul Fred Koch si colegii sai de la Universitatea din Chicago au strivit citeva tone de testicule de taur, extragind in acest proces – pentru prima data in istoria umanitatii – citeva zeci de grame de testosteron pur. Prin aceasta munca de pionierat, Koch si cercetatorii care i-au continuat activitatea au stiut ca au descoperit una dintre cele mai potente substante naturale. Curind dupa extractia chimica initiala, un alt profesor, W. C. Allee, a injectat o cantitate foarte mica de testosteron in singele unor gaini.

Peste putin timp, blajinele clocitoare de oua s-au transformat in niste cotcodacitoare nu numai bataioase, dar care chiar au inceput sa curteze agresiv alte gaini. Revenind in zilele noastre, “duhul lampii” eliberat din testiculele de taur strivite acum 77 de ani – testosteronul – a devenit cel mai celebru hormon,atit in sens pozitiv, cit si negativ.

Oamenii de stiinta sint constienti acum mai mult decit oricind de rolul pe care il are testosteronul asupra mintii, corpului si spiritului barbatilor. Acest hormon ajunge prin intermediul singelui la toate tesuturile organismului si se leaga de receptori celulari specializati, informatia ajungind la nucleul celular, activind astfel o serie de gene din ADN-ul nostru.

In felul acesta, testosteronul initiaza o serie de reactii biochimice complexe, care modifica orice, de la dorinta noastra de a domina si de a ne imperechea, pina la acuitatea vizuala spatiala si chiar calitatea somnului REM. “Atunci cind testosteronul incepe sa se secrete in organismul nostru, in timpul pubertatii, totul se transforma”, spune endocrinologul Richard Spark, profesor asociat de medicina la Harvard si autor al cartii Sexual Health for Men: The Complete Guide.

“Incepi sa fii interesat de fete, incepi sa ai erectii, corpul se transforma – si toate acestea se petrec brusc, fara nici un avertisment. Testosteronul este, prin definitie, o substanta foarte… sexy. Nu e de mirare ca tot ce are legatura cu testosteronul apare pe prima pagina a ziarelor.” Publicatiile sportive au fost ani la rind dominate de imaginile si succesele unor sportivi cu un nivel foarte crescut al testosteronului.

Nu neaparat cel secretat in mod natural de catre organism. “Multe dintre meciurile de fotbal american isi datoreaza rezultatul efectelor acestui hormon”, spune dr. Alan Booth, profesor de sociologie si dezvoltare umana la Penn State si autor a mai mult de 100 de publicatii stiintifice despre hormoni si intuenta lor asupra comportamentului uman.

Exista o continua cursa de-a soarecele si pisica, permanent generatoare de scanda-luri, intre sportivi si autoritatile desemnate sa tina sportul “curat”, adica departe de analogii sintetici ai testosteronului – steroizii anabolizanti. Descoperirea existentei unor substante greu de detectat, cum ar fi cele produse de compania BALCO a lui Victor Conte, a determinat Comitetul Olimpic International sa se intrebe daca nu cumva o multime de medaliati nu si-au meritat premiile, ceea ce ar face ca asteriscul sa devina cel mai frecvent semn grafic in statisticile sportului modern.

1
2
3
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here