Tehnici esențiale de supraviețuire

0
1252

„Supraviețuire nu înseamnă confort“, spune Joel Lambert. În situații-limită trebuie să folosești toate resursele de care dispui ca să rămâi în viață. Însă, când ești pus în fața pericolului, totul se rezumă la experiența și pregătirea ta. „Orice instrument ori gadget pe care-l ai la tine nu va fi bun de nimic dacă nu știi la ce-ți folosește“, spune gazda programului de supravieţuire Manhunt. În fiecare episod, Joel identifică şi foloseşte în favoarea lui punctele slabe ale fiecărei unităţi de elită, ajutat de tacticile diversioniste şi tehnicile de supravieţuire învăţate în cei 10 ani de experienţă ca membru al trupelor de elită SEAL. Pe ce mizează el? Pe intuiție, instincte ascuțite și o vastă experiență acumulată în misiunile de luptă din Afganistan și în războiul din fosta Iugoslavie.
Tacticile aplicate de Joel în misiunile sale pot fi folosite la fel de bine când te rătăcești într-o pădure, de exemplu. Sau când ești prins sub ruinele unei clădiri, în urma unui cutremur. Dar și când ești nevoit să înnoptezi într-o zonă în care există riscul să fii atacat de animale sălbatice.

 

„Regula celor trei“
Întrucât fiecare situație este diferită, nu există o soluție universal valabilă. „E ca și cum ai învăța o singură mișcare de apărare pe care te aștepți s-o folosești și să funcționeze în caz că ești atacat în stradă“, spune Joel. În realitate, odată pus în fața pericolului, vor exista mai multe circumstanțe care vor dicta desfășurarea evenimentelor, grăbindu-ți sau încetinindu-ți salvarea. Însă, indiferent care sunt ele, e musai să aplici „regula celor trei“. Despre ce este vorba? „Știi că poți supraviețui trei minute fără aer, trei ore fără adăpost, trei zile fără apă și trei săptămâni fără mâncare“, spune fostul membru SEAL. Pornind de la această regulă, poți să-ți stabilești un plan de supraviețuire și să decizi care este prioritatea ta. De exemplu, dacă ești blocat în mașină în timpul unei furtuni de zăpadă, este mai important să rămâi la adăpost decât să mergi în căutarea hranei.

 

Planifică fiecare detaliu
Când îți faci rucsacul, asigură-te că ai o listă de opțiuni generoasă. „În kitul meu de supraviețuire am cel puțin două modalități de a găsi Nordul – o busolă de mână și un GPS – și tot atâtea modalități de a emite semnale de ajutor“, spune Joel. De fapt, secretul este să înmulțești cu doi orice element care îți poate salva viața. Vrei să ai la tine mai multe variante de a aprinde focul. Așadar, ia-ți o brichetă, dar și bucăți de vată înmuiate în parafină și, de ce nu, câteva chibrituri acoperite cu ceară. „Dacă singura modalitate de a mă localiza în spațiu este un ceas dotat cu GPS, este ca și cum nu l-aș avea. Nu pot să-mi fac un plan mizând doar pe acest accesoriu. Desigur, îl pot folosi, dar dacă am ghinionul să nu funcționeze, înseamnă că, de fapt, am rămas fără plan“, spune Joel. De asemenea, într-o situație-limită îți dorești să ai asupra ta obiecte ce pot fi folosite în diverse scopuri. „Cu cât este mai precisă utilizarea unui accesoriu, cu atât îţi va fi mai puțin util.“ Cuțitul cu lama lungă, fabricat dintr-un material rezistent, este unul dintre cele mai utile obiecte pe care trebuie să le ai la tine. Te va ajuta să te aperi, să sapi și îl poți utiliza pentru jupuirea unui animal.

 

Fă-ți temele
Niciodată nu poți fi prea pregătit în fața imprevizibilului, însă anumite lucruri te vor ajuta să-ți mărești șansele de supraviețuire. Înainte să filmeze un episod din Manhunt, Joel se documentează cât mai riguros despre plantele din zona respectivă. „E bine să știi dacă sunt comestibile, medicinale sau otrăvitoare“, spune el. La fel de important este să dispui de accesoriile necesare pentru transportul și purificarea apei. „Am la mine o pungă pentru friptură –, genul celei în care coci curcanul. Este extrem de rezistentă și foarte, foarte ușoară“, povestește Joel. Dacă resursele de apă din regiunea în care te afli sunt limitate, poți „îmbrăca“ crengile unui copac cu punga pentru friptură, legând-o la capăt, și vei obține apă prin procesul de condensare. „Înainte să beau apa, o tratez cu pastile pentru purificare. O altă modalitate ingenioasă este folosirea unui pai prevăzut cu un sistem de filtrare“, spune gazda emisiunii Manhunt. Le poți cumpăra de pe Internet și, în plus, au un preț bun (LifeStraw Personal Water Filter, amazon.com, 20$).

 

Creează-ţi un adăpost
O greşeală pe care o fac frecvent cei care se aventurează în natură este că nu estimează corect ora la care apune Soarele. Dacă mai ai o oră-o oră şi jumătate până la asfinţit, eşti departe de destinaţie şi e clar că urmează să înnoptezi în sălbăticie, opreşte-te şi fă-ţi un plan. Cel mai important este să-ţi creezi un adăpost, mai ales dacă în zonă trăiesc animale sălbatice. „Adună o grămadă de crengi de pin – nu sunt foarte confortabile, dar poţi să dormi pe ele – şi fă-ţi un «pat» cu înălţimea de circa 60 de centimetri“, recomandă Joel. „Nu este indicat să dormi direct pe sol, din cauza temperaturilor scăzute din timpul nopţii.“ Iar dacă eşti în junglă, unde animalele prădătoare ies noaptea la vânat, e musai să-ţi faci culcuş într-un copac şi, dacă e posibil, să faci focul pentru a le speria.

 

Păstrează-ți calmul!
Ca să-ți crești șansele de supraviețuire, e musai să te bazezi pe cunoștințele, experiența, psihicul și pregătirea ta fizică. Ești în pericol? Respiră adânc, încearcă să te relaxezi și abia apoi pune la cale un plan de acțiune. „Când ești stresat, crește și probabilitatea să iei decizii neinspirate, care te pot ucide“, spune Joel. Nu uita să ai mereu grijă de sănătatea ta mentală. Să-ți oferi mici recompense. „Ceva care să-ți ridice moralul. De exemplu, în rucsacul meu am, pe lângă toate lucrurile indispensabile, o periuță de dinți de voiaj. După două-trei zile, pot să mă spăl pe dinți și să mă simt instantaneu mai bine.“ Stabilește-ți mici obiective, cum ar fi să mergi zece minute fără pauză. „Deși pare un amănunt insignifiant în marea schemă a lucrurilor, o atitudine pozitivă chiar îți poate salva viața“, spune Joel. §

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here