Specialiștii noștri știu răspunsul

0
2022

Sănătate

M-am ridicat brusc și camera a început să se învârtă. Eram atât de amețit, încât am căzut. M-am speriat. Ce mi s-a întâmplat?

Poate erai deshidratat. Poate că a fost prea mult pentru tine să vizionezi filmul Mad Max: Fury Road pe televizorul cu diagonala de 190 de centimetri. Sau poate ai experimentat vertijul paroxistic pozițional benign (VPPB). Cuvântul-cheie este „benign“. E de bine. Boala e răspunzătoare pentru căzătura jucătorului de golf Jason Day din timpul US Open de anul trecut, când a lovit zona de joc (cu capul, nu cu mingea) – însă a recuperat și a devenit numărul unu pe plan mondial. Este diferită de senzația de amețeală obișnuită, care durează adesea câteva secunde după ce o persoană se ridică în picioare. De asemenea, este diferită și de hipotensiunea arterială ortostatică, o formă de tensiune arterială scăzută care se înrăutățește cu cât stai mai mult în picioare. „Afecțiunea VPPB se manifestă brusc și este declanșată de dislocarea particulelor de carbonat de calciu din utriculă, o structură a urechii interne“, spune dr. Carol Foster, director al Laboratorului de Echilibru de la Spitalul Universitar din Colorado. Aceste cristale de calciu trimit către creier impulsuri legate de mișcare, dar dacă ele se află în locul nepotrivit, te va lua amețeala. Poate dura luni întregi până îți trec stările, dar poți să repui cristalele în poziția corectă cu o serie de posturi inspirate din yoga. Întreabă medicul ORL despre ele.

Fitness

De ce am dureri de cap după ce ridic greutăți?

În timp ce îți activezi mușchii, vasele sangvine (inclusiv cele din creier) se umflă pentru a transporta mai mult oxigen. „Dacă presiunea este prea mare, din cauza efortului, te vei confrunta cu dureri de cap“, spune antrenorul de forță Mike Donavanik, specialist în îmbunătățirea performanțelor sportive. Poți să bei apă pentru a reduce presiunea – plasma sangvină este alcătuită în mare parte din H2O; când apare deshidratarea, sângele se îngroașă. Verifică-ți urina; dacă nu are o nuanță transparentă ori galben deschis, bea apă. Sau respiră adânc cu fiecare repetare. Dacă împingi greutăți cu calea respiratorie închisă, vei îngreuna transportul sangvin al oxigenului deja limitat. Drept rezultat, presiunea arterială va crește și poate cauza durere.

Relații

Iubita mea are herpes genital. Dacă ne protejăm, pot să mă infectez?

Aproape deloc – dacă ești atent. Deși nicio formă de protecție împotriva herpesului genital nu este în totalitate sigură, poți să scazi dramatic șansele de transmitere prin doi pași simpli. În primul rând, află dacă medicul i-a recomandat un tratament antiviral cu valaciclovir (Valtrex e denumirea comercială). Cercetările arată că medicamentul reduce șansele de apariție a simptomelor – adică să te confrunți cu leziuni dureroase – și diminuează la jumătate riscul de transmitere. În al doilea rând, folosește prezervative – vor scădea și mai mult riscul. (Aplică pe ele și un lubrifiant, deoarece vă va ajuta să vă simțiți mai bine amândoi.) Cu aceste două metode, grijile vor fi mult mai mici.

Fitness

În unele zile mă simt prea obosit pentru sală. Pot compensa cu altceva?

Cu siguranță. Pedalează o bicicletă timp de 20 de minute – s-a demonstrat că elimină starea de letargie. Într-un studiu de la Universitatea din Georgia, persoanele cu un nivel scăzut de energie, dar într-o stare de sănătate bună, care au petrecut 20 de minute pe o bicicletă staționară, de trei ori pe săptămână, au raportat o creștere impresionantă a energiei, de 20 de procente, de-a lungul a șase săptămâni. „Dacă nu-ți place ciclismul, poți reproduce rezultatele studiului cu orice alt exercițiu care îți crește valoarea ritmului cardiac în repaus cu 50 de bătăi pe minut“, spune fiziologul Dean Somerset.

Sănătate

În ultima perioadă, urinez noaptea destul de frecvent. Ar trebui să mă îngrijorez? 

Ce vârstă ai? Nu este un lucru neobișnuit pentru bărbații tineri să se trezească de mai mult de două ori în timpul nopții să urineze, dar peste jumătate dintre bărbații de 70 de ani se confruntă cu asta. În general, nu ar trebui să te îngrijoreze. „Însă, în unele cazuri, urinarea nocturnă în exces poate semnala o inimă slăbită, diabet ori o infecție la rinichi“, spune dr. Jesse Mills de la Universitatea California. Un simplu test de urină va exclude aceste probleme. Sau poți avea o prostată mărită, situație enervantă, dar ușor de tratat. Pentru a opri fluxul pe timp de noapte, evită să consumi lichide cu o oră înainte de culcare. Și dacă îți place să bei un păhărel înainte de somn, renunță la acest obicei, deoarece alcoolul poate avea efect diuretic. Și dublează timpul petrecut la sală: într-un studiu publicat în Medicine & Science in Sports & Exercise, bărbații cu vârsta cuprinsă între 55 și 74 de ani, activi fizic timp de cel puțin o oră pe săptămână, erau cu 34 de procente mai puțin predispuși să se trezească de mai mult de trei ori pe noapte pentru a merge la toaletă. Menținerea unei greutăți corporale sănătoase și limitarea inflamației interne – două beneficii ale activității fizice – îți pot oferi un control mai bun asupra vezicii urinare.

Nutriție

Am auzit că semințele de chia conțin grăsimi Omega-3. Pot să le consum în locul peștelui?

Te sfătuim să nu o faci – semințele de chia nu sunt un înlocuitor pentru fructele de mare. Acizii grași Omega-3 vin în trei forme: EPA, DHA și ALA. Primele două, care se găsesc din abundență în somon și ton, luptă împotriva inflamației și te ajută să dezvolți fiecare celulă din corp. ALA se găsește în uleiul de rapiță, nuci și semințe de chia. Pentru a-l putea folosi, corpul va trebui să-l transforme în DHA ori EPA. „Dar procesul este ineficient și doar circa zece procente din cantitatea ALA ingerată se transformă cu adevărat“, spune dr. Alan Aragon, consultant Men’s Health în nutriție. Prin urmare, pentru a-ți asigura doza de DHA și EPA, consumă 400-600 de grame de pește gras pe săptămână. (O porție cât palma are circa 170 de grame.)

Vecina ta de vizavi

Ea e Denisa Niță, experta noastră în relații. Ai o întrebare despre sex, dragoste sau libido? Denisa știe răspunsul.

Există vreo metodă ușoară de a invita o femeie la mine acasă pentru sex?

Cea mai ușoară metodă e să vorbești cu ea. Ieși la o bere, du-te într-un club, intră pe Tinder. Sunt atâtea căi prin care poți cunoaște o tipă faină, cu care să împarți un pahar de vin la tine. Cât stai să cauți scurtături, pierzi ocazii. Dacă n-ai chef să ieși în oraș, să flirtezi la o bere sau un dans, instalează-ți Tinder. E printre cele mai folosite aplicații pentru casual sex și e cea mai rapidă metodă de-a petrece noaptea cu cineva. Dă un match, scrie-i, enjoy.

M-am întâlnit cu o tipă de pe Tinder weekendul trecut, dar n-aș mai vrea să ies cu ea. Pot să dispar fără explicații?

Toată lumea știe că intri pe Tinder când vrei sex fără trei întâlniri înainte și complicații după. Am auzit de oameni care s-au cuplat după ce s-au cunoscut prin aplicație și chiar de unii care s-au căsătorit, dar ei sunt excepțiile. Deși în mod normal nu-i OK să dispari fără să-i spui celeilalte persoane ce s-a întâmplat, în cazul Tinder-ului, fiecare își asumă un risc. Dar dacă ea continuă să te caute, i-ai putea răspunde, să-i spui că nu ai vrea să vă mai vedeți.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here