Sergio Ramos – în cea mai bună formă

0
1449

Interviu De Jordi Martinez • Adaptare de Alexandra Ciuciulin •  Fotografii de Edu García


În ultimii zece ani, Sergio Ramos a fost mai mult decât o prezență constantă pe terenul de fotbal. E fotbalistul care a ajuns la Real Madrid pentru suma de 27 de milioane de euro – cel mai scump transfer din istorie pentru un jucător de vârsta lui. Singurul fotbalist spaniol acceptat în clubul alb în timpul primului mandat al lui Florentino Perez. Și reversul medaliei: cel care a primit cele mai multe cartonașe roșii cât timp a fost la Real Madrid, cel care a scăpat pe jos Cupa Regelui în timpul unei festivități, cel care a ratat un penalty decisiv împotriva lui Bayern. Dar și fotbalistul legendar care a câștigat două Cupe Europene și una Mondială. Unul dintre cei mai buni fundași din lume. Jucătorul cel mai tânăr care a depășit 100 de meciuri jucate la națională.

Matur, dar puțin copilăros. Rezervat, dar generos cu timpul lui. Precaut, dar extraordinar de clar în răspunsuri. Acesta e Sergio Ramos care vorbește cu Men’s Health despre perioada cea mai bună a vieții sale.

Oamenii care te cunosc cu adevărat spun că ai mai degrabă un suflet bun decât un fizic de invidiat. Deși aparențele pot înșela…
Păi da. Poate pe terenul de fotbal par un sevillan tipic, arogant și sfidător. Dar nu-i deloc așa. Cei care mă cunosc știu că sunt un tip de gașcă, că nu uit principiile după care mă ghidez și că sunt un familist convins. De-aia spun mereu că trebuie să cunoști oamenii înainte de a-i judeca.

Pari foarte matur…
Mă bucur că se vede asta, fiindcă e un proces care mi-a luat ceva timp. Când ești tânăr, faci multe greșeli – greșeli din care ar trebui să înveți. Și nu cred că stau chiar așa rău la acest capitol. Bine, recunosc, și faptul că sunt la Real Madrid m-a ajutat mult să cresc. Printre altele, sunt forțat să mă maturizez; până la urmă asta înseamnă să joci la cel mai bun club din lume.

Apoi vine fotbalul, care îți oferă câteva lecții de viață.
Multe chiar. Atât bune, cât și rele; deși din cele rele se învață mai multe. Oricum, pot să te asigur că maturitatea și experiența m-au învățat că trebuie să mă înconjur de oameni dragi, să mă simt bine în pielea mea și să uit de tot ce-i rău. Muncesc mult, mă odihnesc cât trebuie, mănânc bine și, de aceea, am conștiința împăcată. În ziua de azi, nu vreau să judec pe nimeni: nici pe cel care mă critică, nici pe cel care mă laudă. Dorm liniștit în fiecare noapte și mă trezesc cu același entuziasm pe care îl am de mic.

Mai ții minte vremurile când ți se spunea Schuster din cauza părului blond și jucai fotbal având doi copaci drept poartă?
Da, da! Hai că nu a trecut atâta timp de când jucam fotbal cu prietenii în piațeta din orașul meu.

Era vreunul mai bun ca tine?
Bineînțeles! Erau câțiva.

Dar niciunul nu a câștigat o Cupă Mondială și nici n-a ajuns vreun fotbalist de elită.
Destinul a jucat un rol foarte important. Dar e la fel de adevărat că de mic știam exact ce vreau. Mergeam de la școală la fotbal și de la fotbal la școală și nu mă mișcam de acolo. Prie-tenii mei se duceau la petreceri, iar eu rămâneam acasă pentru că a doua zi aveam antrenamente. Dar acum pot spune că a meritat tot sacrificiul.

Nu mai e niciun dubiu, pentru că ai câștigat aproape tot ce era de câștigat. Ce anume te motivează să lupți în continuare?
Eu cred că în viață, înainte de orice, trebuie să fii ambițios. Iar fotbalul nu-ți permite să trăiești în trecut. Provocarea mea personală e să continui să învăț și să-mi depășesc limitele. Sunt convins că asta e mentalitatea care asigură succesul. În fiecare dimineață mă trezesc dorindu-mi să câștig mai multe titluri și să continui să cresc ca persoană.

sergio ramos 1

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here