Regulile (ne)scrise ale e-mailului

0
223

Înainte de a apăsa “Send”, verifică dacă nu le-ai încălcat!

1. Nu-mi mulțumi. Dacă ești șeful meu și chiar apreciezi o chestie pe care am făcut- o pentru companie, e în ordine. Dacă nu, las-o baltă. Nu-mi place să mi se mulțumească și cu atît mai puțin cu un “Thx”. Și nici nu mă pune în lista de destinatari atunci cînd mulțumești altcuiva (decît dacă respectivul a salvat un copil dintr-o casă în flăcări sau a înregistrat altă ispravă cu adevărat eroică). Sînt foarte ocupat cu celelalte 150 de mesaje pe care le-am primit azi.

2. Nu mă include în vreun cerc idiot de “CC”-uri. Unii pur și simplu gîndesc cu voce tare apropo de chestiuni neimportante preț de 300 de e-mailuri. Iar eu le primesc pe toate doar pentru că un cre…n m-a pus pe listă încă de la primul. E-mailul trebuie utilizat pentru a informa, pentru a rezolva o problemă, pentru a încheia o discuție, pentru a anunța un post disponibil – toate astea fără a fi nevoie de o interacțiune personală. Dar nu folosi o scobitoare pentru a săpa o groapă.

3. De fapt, nu-mi scrie despre nimic care m-ar putea enerva. Dacă a apărut o problemă undeva și simți nevoia să vorbești cu mine despre asta, fii bărbat. Sună-mă. Altfel, e ca și cum ai folosi un bypass virtual pentru a-mi evita TIR-ul în timp ce ne dăm pe o superautostradă informațională.

4 .Însă nu omite să-mi scrii dacă e vorba despre ceva ce ar trebui să știu. Ai dreptate, sînt inconsecvent. Însă e treaba ta să te lămurești cum stau lucrurile. A ști cînd să implici pe cineva și cînd să-l lași în pace e o chestiune elementară de management.

5. Nu mă obliga să mă gîndesc la nimic mai mult de 15 secunde. Dacă îmi trimiți un mesaj format dintr-o duzină de paragrafe spațiate la un rînd, o să-ți trimit și eu nota de plată de la oftalmolog. Și pe-aia de la optometrist.

6. Nu aștepta un răspuns la orice mesaj. Nici eu nu mă aștept să îmi răspunzi de fiecare dată. De regulă, pun inițialele “RNN” (= “răspuns non-necesar”) la finalul celor mai multe dintre e-mailurile pe care le trimit. Asta reduce din mulțimea de potențiale “Thx”, “Se face”, “Nici o problemă” din partea celor care cred că îmi doresc așa ceva.

7. E-mailul e poate cel mai puțin potrivit loc pentru chestii haioase, dramatice sau extrem de personale. Cu excepția cazului în care ești un mare scenarist de sitcomuri sau de pelicule de festivaluri europene, las-o moale. Fără sarcasm. Fără emoții. Orice este cu adevărat memorabil sau important de comunicat trebuie spus la telefon. Sau față în față.

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here