Chiar suferă bărbații mai tare din cauza răcelii?

0
1116
Un nou studiu investighează de ce bărbații fac față mai greu unei simple răceli decât femeile. De unde și până unde atâtea vaiete?
Un nou studiu investighează de ce bărbații fac față mai greu unei simple răceli decât femeile. De unde și până unde atâtea vaiete?

E perioada aceea a anului care vine la pachet cu strănuturi, nas înfundat, „roșu-n gât”, febră, lipsă de chef și energie, durere difuză în tot corpul și senzația că nu ești bun de absolut nimic.

Atunci când te lovește răceala sau, și mai și, gripa, nimic nu e mai bine decât un ceai fierbinte cu miere pe canapeaua ta comfortabilă, cu telecomanda telavizorului în mână. De cele mai multe ori pentru bărbați lucrurile par să stea și mai rău. De multe ori sunt acuzați că nu sunt deloc dispuși să gestioneze simptomele și că exagereaza foarte tare felul în care se simt. Nu zice nimeni că-i plăcut să ai nasul roșu și capul cât o baniță, dar să fie oare chiar atât de insuportabil?

Un studiu recent publicat în revista științifică British Medical Journal arată că simptomele chiar sunt mai rele pentru bărbați decât pentru femei. Mai mult, există și argumente evoluționiste care susțin asta. Studiul este o meta-analiză a 30 de cercetări anterioare pe această temă, realizate atât pe oameni cât și pe șoareci.

Un fapt interesant este acela că femelele șoareci au un răspuns imun mai puternic la viruși gripali precum H1N1 sau H3N2, ceea ce înseamnă că aduc în lupta cu boala mai mulți anticorpi – conform unei cercetări de la Universitatea John Hopkins. Oamenii de știință consideră că acest fapt ar putea fi explicat prin diferențe hormonale dintre femei și bărbați. În principal, e vorba despre efectul estrogenului de a potența răspunsul imun, efect care este opus celui al testosteronului.

Alte studii incluse în meta-analiză au realizat o analiză la nivel celular. Unul dintre acestea a descoperit că celulele femeilor pre-menopauză au un răspuns mai puternic la rinovirus (care provoacă răceala obișnuită) decât bărăbații sau femeile post-menopauză. Acest studiu confirmă teoria de mai sus, conform căreia diferențele hormonale explică reacția diferită la simptomele de răceală sau gripă.

Studiile la nivel de populație susțin și ele existența unei diferențe reale, adică biologică și nu doar psihologică, între reacțiile femeilor și cele ale bărbaților. Astfel, în Hong Kong între 2004 și 2010 sau în S.U.A. între 1997 și 2007, bărbații au avut rate mult mai mari de spitalizare sau chiar de moarte datorată gripei decât femeile (aceste rate sunt independente de probleme colaterale cum ar fi tulburări cardiace, probleme cu plămânii sau rinichii sau cancer). Chiar și Organizația Mondială a Sănătății recunoaște realitatea acestei diferențe atunci când recomandă ca „factorul sex să fie luat în seamă în evaluarea riscului expunerii la viruși gripali”.

De fapt, se pare că sunt neașteptat de multe studii care atestă faptul că realmente bărbații au mai mult de suferit de pe urma simptomelor gripale, spune autorul meta-analizei Kyle Sue, M.D., de la Universitatea Newfoundland din Canada. O informație amuzantă e că Sue însuși a decis să realizeze această meta-analiză după ce a trebuit să susțină o prezentarea academică atunci când suferea de gripă.

Sue nu a fost surprins de faptul că hormonii joacă un rol hotărâtor în probleme de imunitate. Testosteronul este cunoscut ca imunosupresor, adică poate reduce eficacitatea sistemului imunitar.

„În mod tradițional, bărbații ‘bărbătoși’ – adică cei cu mai mult testosteron – sunt considerați a fi cei mai puternici”, spune el. Dar aceste date arată că în privința imunității cel puțin, ei sunt de fapt cei slabi.

Mai mulți cercetători au evidențiat mentalitatea  „live hard, die young” și faptul că probabilitatea ca masculii mai multor specii să moară din cauza unei traume și nu a unei infecții e mult mai mare. Cum nu au avut atât de multe ocazii să lupte cu viruși și bacterii, sistemul imunitar al masculilor este mai slab dezvoltat.

Ca de fiecare dată, e nevoie de studii suplimentare pentru a elucida problema. În articolul său, Sue remarcă glumeț că o direcție bună de cercetare ar fi comparația între reacția la răceală a bărbaților care au pe cineva care să aibă grijă de ei și a celor care trebuie să își fiarbă singuri apa de ceai. Dincolo de asta, pe viitor știința ar putea evalua factori precum probabilitatea mai ridicată ca bărbații să bea și să fumeze, care ar putea contribui la înrăutățirea simptomelor de gripă sau răceală.

Până atunci însă, dacă se întâmplă să te lovească o răceală, nu încerca să faci „pe durul” și să nu te îngrijești suficient doar ca să lupți împotriva clișeului cum că bărbații exagerează prea tare felul în care se simt. Mai bine ia niște pastile de zinc, despre care se spune că pot reduce perioada de suferință cu trei zile.

 

SOURCEMen's Health
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here