Plănuiești să-ți ridici o casă cu mâinile tale? Cum alegi cele mai rezistente materiale și cum calculezi costul

0
1948

Te-ai hotărât, în sfârșit, să te muți la casă și vrei să o construiești singur sau să poți supraveghea lucrările, având toate informațiile necesare. Nu trebuie să fii bărbatul bun la toate ca să îți iasă un astfel de proiect ambțios.

Esențial este să ai câteva informații cheie pe care să știi cum să le gestionezi sau să le impui. Dacă ai trecut deja cu informarea despre etapele esențiale, cum ar fi alegerea terenului, proiectarea casei, autorizația de construire și turnarea fundației și ai ajuns la etapa de ridicare a zidăriei, recomandările de mai jos îți sunt adresate:

Înainte să îți sufleci mânecile și să dai startul lucrărilor de zidărie, trebuie să alegi materialele de construcție. Fie că îți construiești întreaga casă de la zero, sau realizezi modificări importante, trebuie să ai un plan bun și să știi de unde începi.

Mulți dintre cei care se află în procesul de construcție a unei locuințe ajung în fața următoarei dileme: să aleagă materialele BCA sau cărămida eficientă pentru pereți? Îți arătăm, mai jos, avantajele celor două soluții.

BCA-ul

Ambele variante au un coeficient ridicat de izolare termică, BCA-ul fiind însă, adesea, o soluție mult mai la îndemână. De ce? Poate fi folosit atât la interior, cât și la exterior; este ușor de tăiat și șlefuit, în funcție de dimensiunile dorite; este rezistent la foc și la mucegai, fără a-și modifica structura, izolează fonic și te ajută să te încadrezi într-un buget limitat, așa cum observi pe site-ul celor de la arabesque.ro.

BCA-ul este un material prefabricat natural, obținut din nisip, ciment, var, ghips și apă. Dacă este o soluție relativ ieftină, nu înseamnă că faci rabat de la calitate: BCA-ul este unul dintre cele mai durabile și mai eficiente materiale de construcție. Are o greutate mică, care nu încarcă construcția și rezistență mecanică foarte bună, iar un detaliu demn de reținut, înainte să iei o decizie, este faptul că nu poate fi utilizat decât împreună cu betonul armat.

Printre avantajele acestei alegeri se mai numără și faptul că permite pereților să respire, iar durata de execuție a lucrărilor este considerabil redusă, față de situația în care se utilizează cărămida clasică – se lucrează simplu și cu un consum redus de material. În plus, rezultă pereți drepți, dar nu uita și de aplicarea tencuielii, după ce ai încheiat acest pas – chiar dacă BCA-ul este un termoizolant foarte bun, tencuiala face izolarea desăvârșită.

Cărămida

Se află de multă vreme în topul preferințelor, în construcția de case, mai ales la exterior. De exemplu, poți combina materialele și folosi BCA, la interior și cărămida la exterior. De obicei, sunt folosite blocurile de cărămidă ceramică, compuse din nisip, argilă și apă, la care se adaugă, după caz și model, alte materiale, ca betonul.

În cazul cărămizii eficiente, structura tip porotherm (cu goluri de aer) este elementul responsabil de izolarea termică și fonică. Din punctul de vedere al izolării termice, nu are însă eficiența BCA-ului, așa încât ar putea fi nevoie de o termoizolare suplimentară. Unul dintre criteriile pentru care ai putea alege cărămida este rezistența mecanică foarte bună, inclusiv în fața cutremurelor, dar și rezistența excelentă la foc.

Dacă te interesează să eviți igrasia și mucegaiul, cărămida este, din nou, o alegere foarte bună. Un alt avantaj interesant este faptul că are proprietăți portante, ceea ce înseamnă că preia din greutatea construcției, ajutând structura de rezistență a clădirii, în așa fel încât poți, de exemplu, să reduci ușor consumul de oțel sau beton care asigură, în mod normal, rezistența.

Indiferent ce variantă alegi, cântărește atent avantajele sau utilizează ambele materiale, pentru destinații diferite. Pentru o estimare a costurilor, apelează la caculatoarele online pe care le pun la dispoziție unii producători.

 

Sursa foto: Shutterstock

(P) Articol realizat împreună cu Arabesque

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here