Pilula contraceptivă masculină ar putea conține un ingredient pentru otrăvit săgeți

0
743
Problema e că ar mai putea dura câțiva ani până să ajungă pe piață, dar nu poți să nu recunoști că sună destul de interesant deja!
Problema e că ar mai putea dura câțiva ani până să ajungă pe piață, dar nu poți să nu recunoști că sună destul de interesant deja!

O posibilă nouă formulă de pilulă contraceptivă masculină conține un ingredient surprinzător: ouabain este folosit pentru o otravă care poate opri bătăile inimii și drept urmare vânătorii africani o folosesc pentru a-și înmuia săgețile în ea.

Ouabain este ingredientul activ care se găsește în Acokanathera schimperi și Strophanthus gratus, plante africane în ale căror licori magice își înmuiau săgețile vânătorii de pe acele meleaguri în vremurile de demult. Studii anterioare arătaseră că acest ingredient  reduce fertilitatea masculină. De aceea, oamenii de știință de la Universitățile Minnesota și Arkansas au decis să realizeze un nou studiu pentru a vedea exact ce rol joacă ouabainului.

Studiul a fost publicat recent în American Chemical Society’s Journal of Medicinal Chemistry. Rezultatele obținute ar putea revoluționa percepția asupa contracepției masculine în cazul în care vor ajunge să fie implementate pe scară largă.

Cercetătorii au creat un derivat de ouabain care păstrează proprietățile care reduc fertilitatea dar le elimină pe cele cardiotoxice. La șoareci și șobolani (subiecții testați până acum) au dat rezultatele așteptate. Entuziasmul însă trebuie temperat, întrucât studiile pe oameni nu a fost încă făcute.

Explicația oamenilor de știință a fost că derivatul de ouabain afectează capacitatea spermatozoizilor de a înota, capacitate esențială în procesul de fertilizare a ovulului. Teoretic, efectele ar trebui să fie reversibile pentru că afectează doar spermatozoizii maturi. Astfel, cei apăruți după oprirea tratamentului nu ar trebui să fie afectați în niciun fel.

Dr. Min Lee, care face parte din staful Programului de Contracepție de la Insitutul Național al Sănătății Copilulului și al Dezvoltării Umane, a declarat pentru Men’s Health că acest studiu e foarte important deoarece ar putea conduce la crearea unui contraceptiv masculin care nu se bazează deloc pe influențe hormonale. Ar fi unul dintre primii de acest tip.

„În momentul acesta, cele mai multe contraceptive masculine acționează la nivel hormonal”, a spus Dr. Lee. „Cel bazat pe ouabain este printre puținii care nu activează receptorii hormonali. Drept urmare, teoretic cel puțin, nu ar trebui să aibă nici efectele secundare pe care le au de obicei contraceptivele hormonale”. Astfel de efecte sunt schimbările de dispoziție, acneea sau scăderea libidoului.

Dr. Lee a mai spus că în clipa de față există și alte contraceptive hormonale în faza de testare pe oameni. Și după cum știm, poate dura ani întregi până ce un nou medicament să depășească această fază și încă și mai mult până să ajungă disponibil pe piață. Iar pentru contraceptive problema este și mai complicată, deci durata întregului proces poate fi și mai lungă. „Pragul de siguranță pentru contraceptive – atât feminine cât și masculine – este mai ridicat. Dacă îi dai un medicament unei persoane sănătoase, vrei să te asiguri cât se poate de bine că va rămâne sănătoasă. Ceea ce e foarte diferit de, să zicem, o pastilă pentru cancer, unde pacientul ar putea muri cu sau fără ea”.

După Lee, ar putea dura și zece ani până ce medicamentul derivat din ouabain să ajungă în farmacii. E încă mult prea devreme pentru a intra în detalii despre modalitatea de administrare. Drumul se anunță lung și destul de dificil, dar Dr. Lee e optimist. „Cred ca are un potențial fantastic”, a spus el, „și de abia aștept rezultatele următoarelor teste pe oameni”.

 

SOURCEMen's Health
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here