Pastreaz-o in siguranta

0
909

De Oana Radu

Fie ca mergi la serviciu in stil eco si iti lasi bicicleta parcata opt ore, fie ca te opresti la biblioteca sau la o cafenea pentru doar jumatate de ora, este foarte important sa ai la tine un lant special pentru aceasta.

1.FA HOTILOR VIATA GREA!
Ca sa le ingreunezi munca, alege un antifurt de calitate. Poti opta pentru unele dintre cele mai renumite marci de antifurturi – Abus sau Kryptonite. Poti incerca orice alta incuietoare, dar s-ar putea si calitatea sa fie mai slaba.

2.NIVELUL DE SIGURANTA
Singurul criteriu de care trebuie sa tii cont este nivelul de siguranta. Acesta trebuie sa fie peste opt, insa cu cat e mai mare (poate ajunge pana la 15), cu atat bicicleta ta va fi mai protejata.
Nivelul de siguranta este dat de mai multi factori:
• otelurile folosite la fabricarea lantului sau cablurile incuietorii;
• tipul incuietorii (majoritatea antifurturilor sunt desfacute de hoti prin spargerea acesteia, nu prin taierea lantului sau a cablului); in functie și de pretul bicicletei tale, probabil ca vei vrea sa alegi un lant de siguranta mai rezistent și mai sigur. Preturile pentru incuietori variaza intre 80 și 500 de lei.
• cheia folosita sau rezistenta incuietorii la azot lichid – cea de tip U-Lock – te scapa de multe batai de cap cand vine vorba sa alegi antifurtul.

3.CUM TRANSPORTI ACCESORIILE
Un lant de calitate (cu un nivel de siguranta mai mare) e mai greu, deci nu prea comod. Dar daca tii la bicicleta ta, greutatea incuietorii trebuie sa fie cea mai mica problema. O poti transporta in rucsac, in geanta sau chiar in cosul frontal. In caz ca acest criteriu e important si vrei mai degraba sa agati lantul de cadrul sau de șaua bicicletei, fa un compromis la greutate.

4.MARJE DE BUGET
Daca bicicleta ta are o valoare insemnata, nu cumpara incuietori pentru bicicleta din hypermarket sau de la orice magazin de biciclete – majoritatea comercializeaza accesorii de calitate slaba. Cauta o incuietoare buna si cere sfatul cuiva cu experienta. Nu exista un prag minim de la care bicicleta ta este in deplina siguranta. Dar daca nu vrei sa platesti mai mult de 100 lei pe un sistem antifurt, probabil nici nu te intereseaza foarte mult soarta vehiculului tau.

 

80 DE LEI ESTE SUMA MINIMA PE CARE AR TREBUI SA O PLATEȘTI PENTRU O INCUIETOARE

 

Sfaturi practice
Foloseste intotdeauna o incuietoare pentru bicicleta ta, indiferent unde „parchezi“.

  • Nu lasa niciodata bicicleta nesupravegheata prea mult timp.
  • Tine-o in locuri cat mai circulate – strazi principale, pe langa institutii sau cladiri mari de birouri, mall-uri etc. \
  • Leaga bicicleta de ceva sigur si rezistent – stalp metalic, gard solid etc.
  • Nu asigura doar cadrul bicicletei. In cazul in care lantul iti permite, leaga si roata din fata.
  • Ai o sa scumpa? Atunci este important sa o prinzi si pe aceasta, folosind un lant special. Exista si varianta sa o iei cu tine in rucsac, dupa ce ai asigurat bicicleta.
  • Procedeaza la fel si cu celelalte accesorii. Exista incuietori speciale pentru ele. Sau ia-le cu tine dupa ce „parchezi“. De exemplu, majoritatea lampilor fata si spate se scot foarte usor si nici nu sunt grele.
  • Nu omite niciodata faptul ca bicicletele noi sau mai aratoase sunt mult mai vizate de hoti decat celelalte.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here