(P) Tu stiai ca trebuie sa intocmesti raportari ANPM?

0
1443
raport ANPM

Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) este o autoritate de stat ce are rolul de a se ingriji de respectarea normelor, regulilor si legilor cu privire la protectia mediului inconjurator de catre societatile comerciale ce actioneaza pe teritoriul tarii noastre si care, intr-un fel sau altul, pot afecta calitatea acestuia.

Acestei Agentii trebuie sa ii raporteze periodic toate firmele din Romania, fie ca activitatea lor de baza implica sau nu generarea de deseuri ori de gaze sau ape poluate. Acest lucru nu este insa cunoscut de catre toata lumea, mai ales de catre firmele nou infiintate de catre antreprenori aflati la inceput de drum si care nu au reusit sa se puna la punct cu toate detaliile birocratice.

Agentii economici trebuie asadar sa faca periodic o dare de seama catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, fie ca a fost sau nu necesara obtinerea autorizatiei de mediu. Aceste raportari ANPM se fac lunar, trimestrial sau semestrial, in functie de specificul fiecarui tip de afacere si a deseurilor generate.

Green Environment Support este o companie romaneasca aparuta ca urmare a nevoii tot mai profunde de oameni specializati, profesionisti in gestionarea relatiei dintre firme si Agentie. O raportare ANPM poate fi destul de greu de realizat, atat din punct de vedere al dosarului ce trebuie intocmit, cat mai ales in evaluarea corecta si completa a situatiei din teren. Pentru a intelege cat de detaliate pot fi aceste documente, trebuie sa intelegem cat de vaste sunt datele pe care le solicita. Astfel, aceste raportari ANPM curprind: deseurile generate, deseurile generate si / sau colectate, acumulatorii si anvelopele uzate, cantitatile de ambalaje introduse in piata. Totodata, aceste raportari cuprind si date cu privire la monitorizarea factorilor de mediu (apa, aer, sol/subsol, zgomot si vibratii).

Pentru cei ce au nevoie de autorizatie de mediu, situatia este si mai complicata, caci ei trebuie sa respecte toate recomandarile prezente in paginile ce insotesc autorizatia, dar trebuie sa respecte si termenele impuse de lege pentru acest lucru.

Firme precum Green Environment Support pot fi salvatoare in aceste cazuri, mai ales daca tinem cont de faptul ca nerespectarea legislatiei mediului si a recomandarilor emise de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului poate atrage sanctiuni din partea acesteia, sactiuni ce iau forma unor amenzi destul de mari. Astfel, persoanele juridice pot fi amendate cu sume ce pot ajunge la 20 000 lei, in timp ce persoanele fizice pot primi amenzi in cuantum de pana la 1000 lei.

 

 

Sursă foto: Pixabay

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here