(P) Schimbarea bateriilor auto – o provocare pentru șoferii amatori

0
1975
baterie auto

Acumulatorul auto este o componentă vitală pentru funcționarea autovehiculului. Fiind un element delicat al instalației electrice, el poate produce mari neplăceri utilizatorului, în special în sezonul rece.

Schimbarea bateriei nu este necesară doar atunci când mașina începe să dea semne că nu ar mai pleca de pe loc, când radioul și ventilația funcționează mai lent sau când se observă scurgeri de lichid din carcasă, ci și atunci când perioada de valabilitate a acesteia a expirat.

Bateriile auto și importanța lor

Bateria auto alimentează cu energie autovehiculul în timpul pornirii și contribuie la funcționarea sistemului de iluminat și a altor elemente ce asigură confortul conducătorului auto. Mai bine spus, fără baterie mașina nu ar porni niciodată de pe loc.

Acest element al sistemul auto se încarcă prin conectarea la un generator de tensiune electrică, cum ar fi alternatorul mașinii sau un redresor. Procesul de descărcare începe în momentul în care la bornele exterioare ale acumulatorului auto se conectează un consumator, electromotorul de exemplu.

Semne ce anunță că bateria auto trebuie schimbată

Foarte multe persoane uită că bateriile mașinilor au o durată de viață limitată și că trebuie verificate periodic pentru a se stabili dacă mai sunt eficiente sau nu.

Pentru a nu folosi niciodată expresia „m-a lăsat bateria”, este recomandat să se urmărească semnele ce anunță că această piesă auto vitală pentru sănătatea mașinii trebuie schimbată:

  • Motorul pornește greu – dat fiind faptul că motorul necesită multă energie electrică, o baterie defectă va conduce la o pornire greoaie a acestuia, eventual după mai multe încercări;
  • Dispozitivele electrice nu mai funcționează cum trebuie – dacă atunci când motorul este pornit intensitatea luminilor scade sau apar probleme cu radioul sau ventilația, este posibil ca bateria să fie slabă și să nu mai facă față cerinței de curent electric a consumatorilor;
  • Martorul de baterie din bord aprins după pornirea motorului – indică o problemă de încărcare a acumulatorului sau o problemă internă;
  • Mașina, după ce nu a fost folosită o perioadă mai mare de timp, nu răspunde la nici o comandă – nefolosirea bateriei pe o perioadă îndelungată poate duce în această situație, în care singura rezolvare este înlocuirea.

De asemenea, bateria necesită să fie urgent schimbată dacă se prezintă umflată sau dacă din ea se scurge acid (scurgere însoțită și de un puternic miros de sulf).

Specificațiile mașinii – de urmărit atunci când se aleg bateriile auto

Fiecare autovehicul are propriile specificații tehnice astfel că, atunci când este vorba de înlocuirea bateriei auto vechi, este necesar să se citească manualul tehnic sau să se analizeze bateria originală deoarece atât dimensiunile, cât și poziționarea bornelor trebuie să corespundă.

În ceea ce privește marca acumulatorului auto, alegerea ține strict de preferințele cumpărătorului, iar în ceea ce privește locul de unde se poate achiziționa, acesta trebuie să fie de încredere și să ofere produse de calitate.

Prețul unui acumulator auto nu este, de regulă, piperat, însă dat fiind faptul că pe lângă acesta mai sunt foarte multe piese auto ce trebuie reparate sau înlocuite, trebuie să garanteze o durabilitate mai mare. Neobat pune la dispoziție clienților săi modele de baterii auto ieftine, a căror calitate este garantată însăși de numele cunoscute ale producătorilor. Dintre aceștia din urmă, se pot menționa Bosch, Varta, Exide, Rombat și Banner, companii recunoscute la nivel internațional pentru seriozitatea și profesionalismul de care dau dovadă.

Capacitatea bateriilor auto – factor ce influențează decisiv alegerea

Una dintre întrebările pe care orice șofer și le pune este dacă bateria trebuie să aibă aceeași capacitate cu cea veche, mai mare sau mai mică. În timp ce mulți conducători auto respectă specificațiile originale și achiziționează o baterie similară, există și cazuri în care este nevoie să se pună un acumulator cu o capacitate mai mare sau mai mică.

  • Acumulator auto cu capacitate mai mică

Pentru a porni, motorul mașinii are nevoie de un minimum de amperi, numărul necesar fiind mai mic decât amperajul bateriei. În general, folosirea unei baterii mai mici nu va cauza imediat neplăceri însă, mai apoi, va cauza probleme cum ar: consumatorii care nu funcționează corespunzător sau probleme legate de pornirea motorului în sezonul rece.

  • Acumulator auto cu capacitate mai mare

În privința alegerii unei baterii auto cu o capacitate mai mare față de cea a acumulatorului original părerile sunt împărțite. Unele persoane afirmă că o astfel de alegere va conduce la arderea alternatorului, altele că va cauza arderea instalației electrice însă, în realitate, un acumulator de capacitate mai mare nu va face nimic rău. Din contra, va face pornirea de pe loc mai ușoară indiferent de vreme și va permite funcționarea normală a tuturor consumatorilor simultan.

În încheiere, este important ca acumulatorii auto să fie schimbați imediat ce au ieșit din termenul de valabilitate sau înainte, când dau semne că nu ar funcționa corect. În plus, Neobat recomandă tuturor celor ce doresc să prelungească durata de viață a bateriei să verifice lunar tensiunea, să curețe periodic acumulatorul și să închidă în momentul opririi autovehiculului toți consumatorii de electricitate.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here