Misterele memoriei

0
275

Sa zicem ca tocmai ai cunoscut pe cineva. Prima data cind o vezi, retii tot: lungimea parului, sunetul vocii, aroma parfumului pe care il degaja. in timp ce te bilbii, incercind sa scoti din tine o prima replica, hipocampusul tau – o zona de forma unui calut de mare, atata in lobul temporal al creierului – a transformat deja toti acesti stimuli externi intr-o amintire.

Toate potentialele amintiri trebuie sa treaca de acest portar pina sa prinda radacini in mintea ta. Dar campusul e doar primul pas intr-un proces complex. Dupa ce amintirea a fost formata, ea este descompusa in diversele ei componente senzoriale, care sint apoi distribuite in creier. Mai tirziu, cind te gindesti la persoana respectiva sau se intimpla sa-I auzi numele, sa-i vezi fata sau sa-i mirosi parul, componentele respective sint din nou puse una linga cealalta.

Cum iti afecteaza alcoolul memoria

Inainte sa te loveasca direct in cap cu clasica mah­mureala, prea multa bautura produce o amnezie temporara, deoarece intervine peste abilitatea hipocampusului de a crea amintiri. Amintirile care nu se pierd pot fi foarte greu de reamintit – doar daca incepi sa bei din nou, iar creierul tau da iarasi in ceva numit amintire “dependenta de stare”. “Codificindu-ti amintirile in timp ce te ati intr-o anumita stare, ca de exemplu cea in care esti beat, e mult mai probabil sa-ti amintesti lucrul respectiv cind te ati din nou in starea aia”, spune psihologul Jonathan Schooler, profesor la Universitatea British Columbia.

De ce nu-ti amintesti cand te-ai nascut

Ai putea sa crezi ca ceva atit de traumatizant cum e nasterea si-ar lasa amprenta asupra memoriei tale, dar sansele ca tu sa-ti amin­testi primii ani nu coboara mai jos de virsta de 5 ani – in opinia altor specialisti, 3 ani. De ce? Una dintre teorii face trimitere la mielina – o teaca protectoare ce imbraca neuronii: inainte de a implini virsta de 5 ani, creierul unui copil este mai sarac in mielina.

O alta posibila explicatie: pe masura ce inva­tam sa vorbim, nu mai putem accesa amintirile create in anii in care inca nu comunicam cu ajutorul vorbirii. “Odata cu inceputul limbajului, felul in care gindim se poate schimba, facind imposibila intoarcerea noastra la amintirile din primii ani de viata”, sustine Schooler.

Cum se aseaza memoria pe un iMac

E o cursa strinsa, dar oamenii mai au inca cis­tig de cauza. Deocamdata. Creierul nostru are o capacitate cam de 1.000 de ori mai mare decit cel mai sofisticat computer (desi lucrurile s-ar putea sa stea altfel peste vreo 15 ani). Mai mult, materia noastra cenusie e un dispozitiv de stocare mult mai de nadejde. Spre deosebire de computere, care pastreaza infor­matii intregi in locatii specifice, creierul ome­nesc raspindeSte amintirile pe mai multi neuroni. “Asta inseamna ca daca iti pierzi un singur neuron, performanta memoriei tale nu trebuie sa fie afectata”, spune dr. David Leake, expert in computere la Universitatea din Indiana.

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here