Limbajul ‘ochelaristilor’

0
263

Victor era un profesor de engleza cam nataflet, cu barba neingrijita si sclipiri de inteligenta. Diana era o amica de-a mea – o zeita blonda ce arata ca Grace Kelly si deborda de cunostinte literare.

La o petrecere recenta, i-am urmarit analizind pasaje din Don Quijote de Cervantes. La un moment dat, Victor si-a scos ochelarii si, cu un aer absent, i-a sters cu cravata. Toata “operatiunea” a durat mai mult decit ar fi fost necesar pentru a curata citiva centimetri patrati de lentila. Cind Diana s-a dus sa-si pudreze nasul, l-am abordat. “De ce ti-ai scos ochelarii? Ca sa te dezvalui prietenei mele?”. “Nu, asta am facut atunci cind mi-am desfacut slitul”, a replicat el, rizind.

Ce gluma buna… insa Stefan chiar se “dezvaluise”, numai ca nu in felul in care spunea el. (Cel putin asa sper, caci n-am vazut!). Ba chiar s-a si mingiiat, desi, repet, nu in felul acela… (Nici asta n-am vazut!) Indepartarea ochelarilor si stergerea acestora cu cravata a fost un gest prin care si-a exprimat disponibilitatea fata de Diana, in timp ce, de teama ca raspunsul ei sa nu fie unul negativ, s-a alinat pe sine printr-o mingiiere.

“Gesturile facute cu ochelarii trimit un mesaj foarte puternic, care e perceput la acelasi nivel de la care e trimis – acela al subconstientului”, spune antropologul David Givens. “Intrebati pe cineva de ce face asta si o sa primiti tot felul de raspunsuri nostime, pentru ca persoana in cauza habar n-are.” Domnilor, lasati-ne sa va oferim niste indicii.

Priveste dincolo de lentile

122 de milioane de locuitori ai planetei poarta ochelari de vedere, cheltuielile pentru lentile si rame depasind 14 miliarde de dolari pe an. Aceasta, in ciuda faptului ca exista posibilitatea de a face o operatie cu laser pentru indreptarea vederii. si totusi, majoritatea acestora nu stiu ce mesaje transmit atunci cind isi poarta (si gesticuleaza cu) ochelarii. Asta se intimpla pentru ca oamenii au o imagine asupra a ceea ce reprezinta ochelarii si a modului in care vor ei sa arate cind ii poarta, dar nu pot descrie aceasta imagine.

Mai bine spus, nu cunosc limbajul prin intermediul caruia s-o faca. Adica, nu sint constienti ca il cunosc, desi cei mai multi dintre ei il folosesc in mod instinctiv. Cind Stefan si-a dezvaluit privirea in fata Dianei, el a urmat glasul unui instinct social-sexual primitiv. Ginditi-va la Clark Kent. Inima unei fete nu o cistiga un ochelarist natarau, ci un tip puternic, ce priveste lumea cu raze X, salvind-o de la distrugere chiar daca sunt una si aceeasi persoana.

Multe femei spun ca le plac barbatii cu ochelari, deoarece imaginea lor transmite seriozitate si inteligenta – ceea ce e un lucru sexy. Insa, ceea ce omit ele sa adauge (unele, de fapt, nici nu-si dau seama de asta) este ca le plac barbatii cu ochelari atunci cind acestia isi dau ochelarii jos. “Creierul este foarte receptiv la contactul vizual”, spune Givens. Cind femeile, colegii sau sefii se uita staruitor la tine, n-o fac pentru ca le place culoarea ochilor tai, ci pentru ca incearca sa evalueze sinceritatea si integritatea afirmatiilor si actiunilor tale. Iar ochelarii impiedica acest lucru.

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here